vrijdag, 11. september 2015 - 14:32 Update: 11-09-2015 14:34

Schipper schuldig aan fataal bootongeluk Maarssen

Foto van politieboot op water | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Maarssen

De Rechtbank Midden-Nederland acht een 37-jarige man uit Maarssen verantwoordelijk voor een bootongeluk op 14 september 2014 te Maarssen. Bij het ongeluk kwam een vriend van de verdachte met zijn hoofd tegen een brug. Het slachtoffer overleed ter plekke.

Op het moment van het ongeluk werd de boot bestuurd door het latere slachtoffer. Volgens de rechtbank was de verdachte de gezagvoerend schipper. De verdachte was in het bezit van een vaarbewijs en had zich daardoor goed bewust moeten zijn van alle regels en voorwaarden die gelden voor het veilig en verantwoord varen met een snelle motorboot. De verdachte heeft het slachtoffer geen instructies gegeven om de snelheid te matigen of op tijd te gaan zitten voor de brug. De verdachte heeft hierdoor schuld aan de dood van het slachtoffer.

De rechtbank legt, anders dan geëist door de officier van justitie, geen straf op aan de verdachte. Een straf of maatregel in welke vorm dan ook, dient naar het oordeel van de rechtbank geen enkel doel en heeft daarom geen toegevoegde waarde. De rechtbank houdt bij haar oordeel in grote mate rekening met het specifieke karakter van deze zaak, de kring van betrokkenen waarbinnen dit zich heeft afgespeeld, de onderlinge verhoudingen en de enorme impact en gevolgen die dit voor alle betrokkenen, waaronder ook verdachte, heeft gehad en nog steeds heeft. Verdachte gaat gebukt onder een schuldgevoel en het verlies van zijn vriend en zal dit de rest van zijn leven bij zich dragen.

Provincie: