vrijdag, 11. september 2015 - 16:51 Update: 11-09-2015 17:17

'Driekwart leaseauto's krijgen hogere bijtelling'

'Driekwart leaseauto's krijgen hogere bijtelling'
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Heerhugowaard

Op Prinsjesdag maakt de regering de nieuwe belastingmaatregelen bekend. De voorgestelde gewijzigde bijtellingsregeling zou er per 2016 voor zorgen dat maar liefst 72% van de nieuw te verkopen auto’s in een hogere bijtellingscategorie terecht komt. Dit meldt VWE Voertuiginformatie en - documentatie vrijdag.

VWE voerde een analyse uit over alle in 2015 (januari t/m augustus) nieuw verkochte auto’s, waarbij is gekeken naar CO2 uitstoot en bijtelling. De helft van alle zakelijk verkochte auto’s valt  in de 20% bijtellingscategorie. Slechts 1,2% van de zakelijk verkochte auto’s is nu een puur elektrische auto. 

Het kabinet wil vooral de verkopen van deze categorie auto’s stimuleren. De zakelijke rijder geeft echter veelal de voorkeur aan een plug-in hybride. Ondanks de al hogere bijtelling voor deze auto’s was in de eerste acht maanden van dit jaar 7,5% van de zakelijke verkochte auto’s een plug-in hybride. 

Het gemak en de zekerheid dat een auto na een korte stop bij een tankstation weer honderden kilometers verder kan rijden weegt kennelijk zwaarder dan de lagere bijtelling voor een puur elektrische auto.

Verhoging bijtelling

In de bijtellingsregels voor 2016 wordt vooral de bijtelling voor deze populaire plug-ins fors verhoogd; van 7% nu naar 15% voor auto’s die volgend jaar worden afgeleverd. Maar ook de bijtelling voor veel andere populaire zakelijke auto’s gaat omhoog. 

Wanneer de bijtellingsregels zoals die in 2016 gaan gelden, zouden worden gehanteerd voor de huidige verkopen blijkt dat 72% van zakelijk verkochte auto’s op een hoger bijtellingspercentage uitkomt. Voor de overige 28% zou het percentage gelijk blijven. Naar verwachting worden er in de resterende maanden van dit jaar nog veel plug-in hybrides verkocht, om zo nog te profiteren van de lage bijtelling.

Categorie:
Provincie: