vrijdag, 11. september 2015 - 17:36 Update: 11-09-2015 19:21

Placenta biedt geen bescherming tegen kankerverwekkende stoffen in voeding moeder

Kinderkanker mogelijk veroorzaakt door voeding moeder tijdens zwangerschap
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Maastricht

Bij een Europees onderzoeksproject onder leiding van Jos Kleinjans, hoogleraar milieugezondheidskunde aan de Universiteit Maastricht, zijn duidelijke aanwijzingen gevonden dat blootstelling aan kankerverwekkende stoffen tijdens de zwangerschap het risico op kanker voor kinderen vergroten. Dit meldt de Universiteit Maastricht vrijdag.

'Deze relatie was het meest duidelijk bij leukemie en met name bij jongens', aldus de universiteit. De bevindingen werden gepubliceerd in het British Medical Journal.

Kanker bij kinderen is zeldzaam, maar wel een van de meest voorkomende doodsoorzaken bij jonge kinderen. Wereldwijd zijn naar schatting 175.000 nieuwe gevallen van kanker bij kinderen van 0-14 jaar, dit aantal stijgt elk jaar licht. Over de mogelijke oorzaken is nog weinig bekend. 

De onderzoekers uit Maastricht en 25 partneruniversiteiten in meerdere Europese landen onderzochten navelstrengbloedmonsters van 1151 pasgeboren baby’s op de aanwezigheid van stoffen waarvan bekend is dat ze kankerverwekkend kunnen zijn zoals dioxinen, dioxineachtige PCB’s, acrylamide, PAK’s (Polycyclische aromatische koolwaterstoffen), acrylamide en nitrosamines. 

Ook werd onderzocht of deze stoffen de placenta kunnen passeren. De conclusie was dat de placenta geen bescherming biedt tegen blootstelling van kankerverwekkende stoffen in voeding en dat de foetus tijdens de zwangerschap blootgesteld wordt aan deze stoffen. Deze stoffen werden dan ook daadwerkelijk in het navelstrengbloed aangetroffen.

Categorie:
Provincie: