vrijdag, 11. september 2015 - 21:26 Update: 12-09-2015 8:57

Rottenberg weg als leider selectiecommissie PvdA

Rottenberg stapt op bij kandidatencommissie PvdA
Foto: Archief EHF
Hilverusm

In het tv-programma De Wereld Draait Door (DWDD) maakte Felix Rottenberg vrijdagavond bekend dat hij opstapt als leider van de selectiecommissie die voor de partij nieuwe kandidaten zoekt voor de Tweede Kamer. Rottenberg is van mening dat hij niet meer 'adequaat kan funtioneren'.

Rottenberg zegt dat hij na de kritiek die hij heeft geuit op onder anderen partijleider Samsom niet verder kan.Zijn publieke uitspraken hebben te veel aandacht hadden getrokken. Partijleider Hans Spekman reageert op Twitter: 'Ik vind het spijtig dat het zo is gegaan, maar het is goed dat Felix dit heeft besloten.'

Rottenberg kwam dinsdag in het nieuws doordat hij scherpe kritiek had geuit op PvdA-leider Diederik Samsom en op partijgenoot minister Dijsselbloem van Financiën. In een interview met Vrij Nederland noemde Rottenberg Samsom 'de bedrijfsleider van het kabinet'. Hij vindt dat minister Lodewijk Asscher de waarden van de PvdA overtuigender kan uitdragen dan Samsom.

Dijsselbloem noemde hij een 'Brusselse supertechnocraat'. Hij vindt Dijsselbloem geen verhalenverteller en geen visionair.

Rottenberg zegt dat hij de gewraakte uitlatingen in een onbewaakt ogenblik heeft gedaan. 'Ik ben al zeventien jaar geen politicus meer, ik ben vooral maatschappelijk actief en daar ben ik gewend vrijuit te spreken.' Spekman noemde de kritiek “stom en fout”, maar was wel van mening dat Rottenberg zijn werk als voorzitter van de kandidatencommissie had kunnen voortzetten. Spekman in de media: 'Van fouten kun je leren'.