zaterdag, 12. september 2015 - 11:25 Update: 12-09-2015 18:17

IJswinkels verrijzen steeds meer in Amsterdamse binnenstad

Amsterdamse binnenstad krijgt er elke week drie nieuwe ijswinkels bij
Foto: fbf

De gemeente Amsterdam gaat iets doen aan de wildgroei van ijssalons met name in de binnenstad van Amsterdam.

Elke week komen er twee tot drie ijswinkels bij en inspecteurs hebben er inmiddels al meer dan 70 geteld. Dit schrijft Het Parool zaterdag. De komende weken zullen er vier inspecteurs door de binnenstad trekken om te kijken of de ijswinkels zich aan de regels houden. Want zo mag er bijvoorbeeld wel ijs op een wafeltje worden verkocht, maar mag dat wafeltje niet ter plekke worden gemaakt. Ook is het verboden voor de ijszaken om tafeltjes en stoeltjes neer te zetten.

Staatsdeelvoorzitter binnenstad, Boudewijn Oranje, zegt tegen Het Parool dat er afgelopen zomer veel klachten van buurtbewoners zijn binnengekomen. Er zouden te veel normale winkels worden vervangen voor horeca die alleen gericht zijn op toeristen. Ook zijn de buurtbewoners bezorgd dat de ijswinkels gebruikt worden om crimineel geld wit te wassen. De gemeente kan daar niet tegen optreden, omdat ijswinkels geen vergunning nodig hebben. Die kan dus ook niet worden ingetrokken als criminele verdenkingen zijn.

Een van de grootste ijsverkopers in de binnenstad, Roberto Fava van Ice Bakery, laat Het Parool weten dat hij  volgend jaar nog eens tien zaken wil openen, bovenop de tien die hij nu al heeft. Fava in de krant: 'Al wil ik een ijsje in een schoen verkopen, wie gaat het me verbieden? Waar staat in de wet dat ik dat niet mag?'

Categorie:
Tag(s):