zaterdag, 12. september 2015 - 12:54 Update: 12-09-2015 12:57

Paus Fransiscus aanvaardt ontslag verzwakte bisschop Hurkmans bisdom Den Bosch

Paus Fransiscus aanvaardt ontslag verzwakte bisschop Hurkmans bisdom Den Bosch
Foto: Archief EHF
Den Bosch

Zaterdag heeft het bisdom Den Bosch bekendgemaakt dat de paus het ontslag heeft aanvaard van Mgr. Hurkmans die al sinds 2014 met gezondheidsproblemen kampt.

Al sinds juli 2014 ontbraken hem de krachten om zijn werk ten volle uit te oefenen. Ook in de maandelijkse bisschoppenvergadering moest hij om deze reden verstek laten gaan. Na lang beraad heeft hij de voor hem moeilijke stap genomen om omwille van zijn gezondheid zijn functie los te laten en ontslag aan te vragen. 

De procedure voor de opvolging van mgr. Hurkmans is in gang gezet. Zo lang er nog geen opvolger is blijft mgr. Hurkmans bisschop van ‘s- Hertogenbosch en hij geeft aan dat hij zich daarna als emeritus bisschop in dienst stelt van zijn opvolger om op diens uitnodiging te blijven meewerken in het bisdom. 

De Nederlandse Bisschoppen kijken met waardering terug op de samenwerking met mgr. Hurkmans in de Bisschoppenconferentie. ‘Hij is iemand die op een bescheiden manier toch nadrukkelijk aanwezig is. Hij kon waar nodig scherp aangeven wat de kern van de zaak was, maar deed dat tegelijk relativerend, en met gevoel voor humor.

Uit alles sprak bovendien zijn liefde voor het bisdom ‘s- Hertogenbosch en de gelovigen van zijn bisdom. We hopen dat er spoedig een opvolger komt voor mgr. Hurkmans en wensen hem, met hem meelevend, verder herstel van krachten en gezondheid,’ aldus bisschop Wiertz, van bisdom Roermond, vicevoorzitter van de Nederlandse Bisschoppenconferentie.