zaterdag, 12. september 2015 - 14:01 Update: 13-09-2015 8:43

Ruim 20.000 mensen in Amsterdam voor actie 'Red de Zorg'

Ruim 20.000 mensen in Amsterdam voor actie 'Red de Zorg'
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Ruim 20.000 mensen hebben zaterdag deelgenomen aan de mars van het Damrak naar het Westerpark in Amsterdam omdat zij willen dat bezuinigingen op de zorg worden teruggedraaid. Ton Heerts, voorzitter FNV: “Uit alle hoeken van Nederland zijn mensen naar Amsterdam gekomen om actie te voeren voor goede zorg. Van zorgverleners tot politieagenten, onderwijzers en schoonmakers. Iedereen maakt zich zorgen over de zorg. Deze solidariteit is overweldigend en hartverwarmend.”

Vol Damrak

Zo'n 10.000 mensen zijn met de trein naar de hoofdstad gekomen. Daarnaast zijn er vele duizenden die met de bus of eigen vervoer kwamen. De demonstranten verzamelden zich vanaf 11 uur vanochtend op het Damrak. Binnen korte tijd stond het hele Damrak vol en kleurde de straat wit van de spandoeken en vlaggen.

Vanaf het podium op het Beursplein spraken FNV’ers Gijs van Dijk en Lilian Marijnissen met medewerkers uit de gehandicaptenzorg, ouderenzorg, jeugdzorg en ziekhuizen de menigte toe over de noodzaak van actievoeren. Zo vertelde Guadeloupe, medewerker van het Haga Ziekenhuis, dat de administratieve rompslomp ten koste gaat van goede zorg: “We hebben onze handen veel te veel aan het toetsenbord in plaats van het bed. Wij willen gewoon ons werk kunnen doen!”

Miljardenbezuiniging

Dit kabinet bezuinigt miljarden op de zorg. De gevolgen daarvan zijn voor vele kwetsbare mensen nu al pijnlijk voelbaar. Honderdduizenden mensen die zorg nodig hebben omdat ze ouder worden, in de knel zitten als jongere, gehandicapt zijn of psychiatrische problemen hebben, krijgen niet langer de zorg die nodig is. Daarnaast hebben 65.000 zorgmedewerkers door het kabinetsbeleid hun baan verloren. De FNV wil dat er een eind komt aan de bezuinigingen en massaontslagen in de zorg.

Massale steun

Door de acties die zorgverleners de afgelopen jaren hebben gevoerd, heeft het kabinet verschillende toezeggingen gedaan en bezuinigingen deels teruggedraaid. Dit is echter nog niet voldoende. De FNV blijft daarom de strijd voor zorg doorzetten. Op 1 mei is FNV de volkspetitie Red de zorg gestart. In korte tijd kreeg deze petitie massale steun.

Binnen 6 weken is de petitie door 736.000 mensen ondertekend. De teller staat nu op meer dan 800.000. Ook organisaties en prominenten zoals Omroep MAX, de Katholieke Bond voor Ouderen Brabant, het Landelijk Overlegorgaan Cliëntenraden, Jan Mulder, Jan Slagter, Jochem van Gelder, Ciska Dresselhuys en Guido Weijers steunen Red de zorg.

 

Provincie:
Tag(s):