zaterdag, 12. september 2015 - 17:43 Update: 12-09-2015 22:12

Eerst bodemonderzoek voordat Polen gaat graven naar 'nazitrein'

Polen gaat nog niet graven naar 'nazitrein'
Foto: Archief FBF
Berlijn

Al vele jaren doen er verhalen de ronde over een verborgen trein met geroofd goud, sieraden en kunstvoorwerpen. Toch wordt er voorlopig niet gegraven op de locatie waar mogelijk de geheimzinnige 'nazitrein' in een tunnel zou kunnen staan.

Eerst moet namelijk duidelijk worden dat de nazi's, die de trein daar zouden hebben achtergelaten geen gevaarlijke vallen hebben gezet. Dit schrijft het Duitse blad Bild zaterdag.

Alle toegangswegen naar de vindplaats worden daarom uit veiligheidsoverwegingen door de politie geblokkeerd. Pas wanneer er gedetailleerde bodemonderzoeken zijn uitgevoerd mag er gezocht worden, zo schrijft Bild. Maar dat kan nog wel enige tijd duren. Bovendien is het nog onduidelijk wie er allemaal aanspraak kunnen maken op mogelijke vondsten.

Nadat iemand op zijn sterfbed had onthuld waar de trein is verstopt, zijn schatzoekers gaan kijken bij de Poolse plaats Walbrzych. Uit een bodemscan bleek dat er inderdaad mogelijk een trein onder de grond zit. Deze trein zou aan het eind van de Tweede Wereldoorlog naar het westen zijn gereden, toen de Duitsers voor de Russen op de vlucht gingen. Toen de trein werd opgehouden in Polen, zou die ten zuiden van Wroclaw -het toenmalige Breslau- spoorloos verdwenen zijn. Het is mogelijk dat de trein in een geheimzinnig tunnelcomplex is gereden dat er sinds 1943 werd aangelegd door dwangarbeiders.

Categorie:
Tag(s):