zondag, 13. september 2015 - 10:04

Wederopstanding Ajax voorkomt nederlaag tegen FC Twente

Enschede

(Elfvoetbal/BlikopNieuws) Ajax heeft afgerekend met de kritiek dat de ploeg geen Plan B zou hebben. De Amsterdammers maakten bij FC Twente weliswaar de eerste misstap van het seizoen, maar dankzij een heuse wederopstanding werd een nederlaag voorkomen: 2-2.

Panenka

Voor de eerste keer in de competitie moest Plan B in werking worden gesteld door Frank de Boer. Als gevolg van onoplettendheid in de Ajax-defensie kon Felipe Gutiérrez na twintig minuten vanuit een ingestudeerde hoekschop de score openen, waarna een handsbal van Nemanja Gudelj de thuisploeg de kans bood om de voorsprong te verdubbelen. Hakim Ziyech benutte het buitenkansje met een fraaie Panenka.

Zo werd meteen duidelijk wat het Plan B van Ajax precies inhoudt. Het op positiespel en balbezit gestoelde spel dat in de voorgaande vier speelronden tot relatief eenvoudige overwinningen leidde (twaalf punten, twaalf doelpunten vóór, nul tegen) sorteerde in Enschede niet het gewenste effect.

Wijzigingen De Boer

De Boer greep in door Davy Klaassen door te schuiven naar de punt en Viktor Fischer op de flank te posteren. De Deen kwam binnen de lijnen als vervanger van de onzichtbare Arek Milik. Het leverde in de 65ste minuut de aansluitingstreffer op. Op aangeven van Riechedly Bazoer gleed Fischer op buitengewoon fraaie wijze de bal voorbij de achttienjarige Joel Drommel, die van René Hake het Twentse doel mocht verdedigen.

Aan voetballen kwam FC Twente op dat moment al lang niet meer toe. De thuisploeg speelde als een tandeloze tijger. Maar dan wel een tijger die zijn prooi al flink te grazen had genomen. Juist die verwondingen leken Ajax nieuwe krachten te bezorgen. De wederopstanding leidde vlak voor tijd tot de gelijkmaker. Invaller en troefkaart Yaya Sanogo ging met nog acht minuten op de klok gewillig over het been van de onstuimig uitgekomen Drommel.

Dankbaar ging de Franse spits naar de grond. Ditmaal was het Gudelj die vanaf elf meter mocht aanleggen en ook hij maakte geen fout. In de resterende minuten maakte Ajax nog strijdbaar jacht op de overwinning, maar daarvoor bleek de wedstrijd te kort te duren.