zondag, 13. september 2015 - 15:04 Update: 13-09-2015 15:19

Gemeente Weert zegt vooralsnog 'nee' tegen versnelde opvang asielzoekers in kazerne

Gemeente Weert zegt vooralsnog 'nee' tegen versnelde opvang asielzoekers in kazerne
Foto: Archief FBF
Weert

Zaterdagmiddag is Staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid & Justitie mede namens het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) in Weert geweest met een verzoek tot acute noodopvang van asielzoekers met ingang van dit weekend.

De instroom van vluchtelingen is dermate hoog dat extra maatregelen noodzakelijk zijn. De gemeenteraad heeft zaterdagmiddag in een spoedvergadering dit verzoek besproken en de Staatssecretaris hierop bevraagd.

Vooralsnog 'nee'

Het gemeentebestuur heeft de Staatssecretaris geantwoord dat het vasthoudt aan het oorspronkelijke plan om 1000 asielzoekers op te vangen voor een periode van 5 jaar. Het gemeentebestuur gaat eerst de bewoners informeren tijdens de informatiemarkt op maandagavond 14 september en vervolgens dit onderwerp in de raad behandelen.

Onmogelijk dilemma

Burgemeester Heijmans: “Het verzoek van dhr. Dijkhoff stelt het gemeentebestuur voor bijna een onmogelijk dilemma. Op humanitair vlak is er heel veel begrip, aan de andere kant hebben we ook een grote verantwoordelijkheid richting onze inwoners. Wij hebben het draagvlak van onze inwoners hard nodig om de vluchtelingen de komende 5 jaar in onze samenleving op te nemen. Vandaar dat we negatief geantwoord hebben op het verzoek van de Staatssecretaris.”