maandag, 14. september 2015 - 10:43 Update: 14-09-2015 19:38

Penningmeester biecht diefstal 7,5 ton op aan pastoor

Penningmeester Roermondse parochie drukt 750.000 euro achterover
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Roermond

Het kerkbestuur van de parochie van de Heilige Christoffel en Heilige Geest in Roermond heeft zijn penningmeester per direct op non-actief gesteld. De man zou voor 750.000 euro aan parochiegelden hebben verduisterd.

Het verhaal wordt bevestigd door deken Rob Merkx, zo schrijven dagblad De Limburger/Limburgs Dagblad maandag. Met het wegsluizen van de 750.000 euro zijn bijna alle financiële reserves van de parochie verdwenen. De penningmeester sluisde al sinds april geld weg, naar eigen zeggen omdat hij internetcriminelen moest betalen.

Opgebiecht

Volgens de deken heeft de penningmeester de verduistering tijdens een gesprek met de pastoor uit zichzelf opgebiecht. De man belde ook zelf met de politie om te melden dat hij een misdrijf had begaan. Deken Merkx heeft de penningmeester vorige week uit zijn functie gezet en aangifte bij de politie gedaan. Het kerkbestuur vindt dat hij "op zeer grove wijze misbruik heeft gemaakt van het vertrouwen dat in hem gesteld werd", zo schrijft de krant.

Merkx heeft afgelopen zondag zijn parochianen hierover ingelicht tijdens de zondagsmis. Het voortbestaan van de parochie is niet in gevaar. Merkx: 'De Rooms-Katholieke Kerk laat geen parochies failliet gaan maar om salarissen en rekeningen te betalen, moet er nu geld worden geleend en dat moet wel worden terugbetaald.'