maandag, 14. september 2015 - 10:46

Kindersekstoerisme in beeld in Leeuwarden

Kindermisbruik
Leeuwarden

In de hal van het Stadskantoor in Leeuwarden is vanaf dinsdag 15 september een rondreizende foto-expositie te zien over kindersekstoerisme: ‘13 in een dozijn’.

Het misbruik van minderjarigen in landen als de Filipijnen, Nepal en Indonesië is op beeld vastgelegd door fotograaf ‘Corbino’ (pseudoniem van Maarten Corbijn). De tentoonstelling is een initiatief van Terre des Hommes, met steun van de Nationale Postcode Loterij.

Indringend beeld

‘Corbino’ reisde door Zuidoost-Azië, waar hij sprak met zowel slachtoffers van kindermisbruik als hulpverleners. Mede op basis van deze gesprekken heeft hij een reeks foto’s gemaakt die een indringend beeld geven van de neerwaartse spiraal van armoede en uitzichtloosheid, waardoor kinderen in de prostitutie terechtkomen. “Kindersekstoerisme komt overal voor. Op straat, in bars, hotels en disco's. Het is een fenomeen dat door internet bovendien dreigt toe te nemen en zich aan het waarnemingsvermogen onttrekt”, aldus Hans Guijt van Terre des Hommes. Omwille van de privacy zijn de slachtoffers niet zelf geportretteerd, maar zijn waargebeurde verhalen verbeeld door lokale acteurs.

Opsporing daders

Terre des Hommes houdt zich in Azië ook bezig met de opsporing van daders van kindermisbruik. Het werk van speciaal opgeleide detectives heeft al geleid tot tientallen arrestaties en zeven veroordelingen. In de meeste gevallen gaat het om sekstoeristen uit Westerse landen. Door het werk van de detectives konden meer dan 150 slachtoffers van kindermisbruik worden opgevangen.

Provincie: