maandag, 14. september 2015 - 16:11 Update: 14-09-2015 22:56

Nederland gaat haar grensstreek strenger controleren op migranten

KMar gaat extra mobiele controles uitvoeren in grensstreek
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag/Brussel

De marechaussee gaat in Nederland in de grensstreek extra mobiele controles uitvoeren om inzicht te krijgen in de vluchtelingenstroom. Dit heeft staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie maandag in Brussel bekendgemaakt.

Dijkhof overlegt in Brussel met zijn Europese collega's over de vluchtelingencrisis. 'Dit is een methode om snel te zien of de stroom zich verplaatst naar Nederland', zei Dijkhoff. 

​Opvang in de regio

Het kabinet pleit voor een betere vorm van opvang in de regio. 'Totdat het toekomstperspectief van vluchtelingen in veilige landen in de regio is verbeterd, moeten Europese lidstaten de verantwoordelijkheid voor asielzoekers binnen de EU verdelen', zo lieten staatssecretaris Dijkhoff en Minister Ploumen namens het kabinet  de Tweede Kamer in een brief reeds eerder al weten.

De situatie van vluchtelingen is zorgelijker dan ooit. Er moet een eind komen aan de verdrinkingen, verstikkingen en mensensmokkel. Europese landen staan onder een groeiende immigratiedruk die niet snel zal afnemen. Om mensen die op de vlucht zijn voor oorlog ook in de toekomst bescherming te kunnen bieden, moeten Europese landen samen actie ondernemen.

Europese lidstaten moeten toewerken naar een betere vorm van opvang in de regio om mensen die op de vlucht zijn voor oorlog daar een perspectief te geven en doorreis naar Europa tegen te gaan. 

Lees alles over:
Provincie:
Blik op 112: