maandag, 14. september 2015 - 20:34 Update: 14-09-2015 21:30

Buma: Te weinig radio-aandacht voor Nederlandstalige muziek

Zwarte Cross breekt met bijna 200.000 bezoekers opnieuw record
Foto: Frank van den Berg / FBF.nl
Hoofddorp

Nederlandstalige muziek neemt bij de radiostations in ons land nog steeds een ondergeschikte plaats in. Zelfs de regionale publieke zenders besteden gemiddeld maar 13,5% van hun muziek aan actueel Nederlandstalig repertoire, zo blijkt uit een landelijk onderzoek door TNS Nipo in opdracht van Buma Cultuur.

Frank Helmink, directeur van Buma Cultuur, luidt de noodklok: "Voor een gezonde Nederlandse muziekindustrie is het belangrijk dat Nederlandstalige artiesten meer gedraaid worden op de radio."

Voor het onderzoek, dat vanaf september 2014 is uitgevoerd, is op basis van gegevens geleverd door onder andere Radio Monitor gekeken hoeveel Nederlandstalige muziek door een groep van 20 radiozenders is gedraaid. Daaronder landelijke, regionale en lokale zenders. Per zender is bekeken hoeveel van de 100 meestgedraaide nummers in de onderzoeksperiode, Nederlandstalig is geweest. Conclusie: de Nederlandstalige muziek neemt bij de regionale publieke en lokale radiozenders nog steeds een ondergeschikte plaats in. Uit het onderzoek concludeert Buma Cultuur dat de regionale publieke radiozenders met gemiddeld 13,5% relatief weinig aandacht hebben voor de Nederlandstalige muziek.

De onderzochte lokale zenders scoren met een gemiddelde van 4% Nederlandstalige muziek het laagst, lager nog zelfs dan de drie onderzochte nationale publieke radiozenders (4,6%). In het onderzoek is geen onderscheid gemaakt tussen het Levenslied zoals bijvoorbeeld Django Wagner en Nederlandstalige pop zoals Nielson.

Categorie:
Provincie: