woensdag, 16. september 2015 - 9:46 Update: 16-09-2015 11:05

Kosten aanschaf JSF mogelijk 550 miljoen hoger

Kosten JSF mogelijk half miljard hoger
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Het is mogelijk dat de aanschaf van de Joint Strike Fighter (JSF) zo'n 550 miljoen euro duurder uitvalt dan aanvankelijk verwacht.

Dat schrijft minister Jeanine Hennis Plasschaert in de begroting voor volgend jaar. De toestellen kunnen duurder uitvallen door de hogere koers van de dollar. Dit melden verschillende media woensdag.

Nederland wil 37 JSF's kopen als opvolger van de F16. Volgens de nieuwe berekening gaat het project nu ruim 5,2 miljard euro kosten, 550 miljoen meer dan bij eerdere beramingen. Maar vooralsnog wordt het budget niet aangepast aan de nieuwe begroting. Minister Hennis: 'Dit zou abrupte, ingrijpende maatregelen vergen terwijl het onzeker is of die uiteindelijk nodig zullen zijn, ook omdat de toestellen in verschillende tranches over een reeks van jaren worden aangeschaft. Zowel veranderingen in de dollarkoers als in de prijzen (in dollars) zullen de komende jaren immers van invloed zijn op de ramingen.'

Het kabinet zette eerder dit jaar de handtekening onder de aanschaf van de eerste acht toestellen. Volgens minister Hennis is daarmee het 'point of no-return' bereikt. De eerste Nederlandse toestellen worden in 2019 geleverd. In 2024 moet het nieuwe toestel volledig zijn ingevoerd.

Provincie:
Tag(s):