woensdag, 16. september 2015 - 10:25 Update: 16-09-2015 17:41

ProRail kampt met tekort van 475 miljoen euro

Pro Rail heeft tekort van 475 miljoen
Foto: Archief EHF
Den Haag

Voor de projecten voor de periode 2018-2028 komt ProRail ongeveer 475 miljoen euro tekort.

Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek naar de financiën van de spoorwegbeheerder, zo schrijft staatssecretaris Mansveld in een brief aan de Tweede Kamer. De tegenvaller is verstopt in een bijlage van de begroting van het ministerie van Infrastrctuur en Milieu die op Prinsjesdag bekend werd gemaakt. ProRail is verantwoordelijk voor het onderhoud en het beheer van het spoor.

Vanaf 2018 wil ProRail meer geld uitgeven dan in het Infrastructuurfonds beschikbaar is. Minister Mansveld laat weten dat ProRail naar maatregelen uitkijkt om het tekort weg te werken.Onderzoekers hebben 11 maatregelen voorgesteld om de kosten voor beheer, onderhoud en vervanging van het spoor te verlagen.

Daaruit blijkt dat er op de korte termijn geld bespaard kan worden door onderhoud meer overdag te laten plaatsvinden en door langere treinvrije perioden. Dat kan flinke gevolgen hebben voor de vervoerders en de reizigers, zoals grote vertragingen. Dit melden verschillende media woensdag

Andere mogelijkheden om het gat van 475 miljoen te dichten zijn de productiviteit verhogen of het fiscaal stimuleren van treinen die zorgen voor minder slijtage aan het spoor. Ook het versoberen van stations en zelfs het sluiten van bepaalde trajecten zouden opties zijn. 

Provincie:
Tag(s):