woensdag, 16. september 2015 - 13:21 Update: 16-09-2015 14:00

Onderzoek: buiten spelen verlaagt kans op bril

Onderzoek: buiten spelen verlaagt kans op bril
Foto: fbf
Rotterdam

Uit Chinees onderzoek blijkt dat kinderen die veel buiten spelen minder kans hebben op bijziendheid.

Het aantal kinderen dat een bril moet dragen daalt met 25 procent als ze 40 minuten of langer per dag buiten spelen. De onderzoekers volgenden drie jaar lang 1900 kinderen op 12 basisscholen in de Chinese stad Guangzhou. Het is voor het eerst dat een verband is aangetoond tussen buiten spelen en bijziendheid . Dat is goed nieuws, want bijziendheid is een groeiend probleem in Europa, zo meldt de Volkskrant. Het Chinese onderzoek is gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association.

Wereldwijd neemt het aantal kinderen met bijziendheid toe. Bij de huidige generatie zestigers kampt ruim een kwart met bijziendheid. Bij vertigers is dit al de helft. En in Azië is het probleem nog groter, daar moet 80 to 90 procent van de jongeren aan de bril of contactlenzen.

Bijziendheidspecialiste Carolien Klaver van Erasmus MC Rotterdam heeft twee verklaringen waarom buiten spelen bijziendheid kan voorkomen. Klaver in de krant: 'Het kan zijn dat kinderen buitenshuis hun ogen vaker focussen op voorwerpen in de verte, waardoor ze scherper blijven. Een andere mogelijkheid is de extra aanmaak van dopamine onder invloed van buitenlicht, wat de oogbol beschermt tegen vervorming.'

Categorie: