donderdag, 17. september 2015 - 8:09

24-uursstaking bij blikdrukkerij Ardagh

24-uursstaking bij blikdrukkerij Ardagh
Foto: Archief FBF.nl
Hoogeveen

Donderdagnacht is bij de drukkerij van Ardagh in Hoogeveen voor de tweede keer een 24-uursstaking van grafici van start gegaan. Zij trekken daarbij op met de collega’s van FNV Metaal, die bij alle Nederlands Ardagh-vestigingen in staking zijn.

Ardagh is een wereldwijd concern met 20.000 werknemers in 25 landen. De fabriek in Hoogeveen bestaat uit drie afdelingen waar blik wordt bedrukt en vervolgens tot bussen verwerkt voor onder andere de verpakking van babyvoeding.

De staking begint donderdagavond om 23.00 uur en duurt tot 23.00 uur de dag erop.De stakers verzamelen zich vrijdagochtend vanaf 6.30 uur tot 11 uur in 'De Tamboer', Hoofdstraat 17, Hoogeveen. Om 7.15 uur start een programma met muziek van Henk Wijngaard, diverse sprekers en een protestmars.

Fatsoenlijke loonsverhoging

Gezien het productieproces valt het bedrijf deels onder de cao Metaal, deels onder de grafische cao. Ook in de metaal zijn de cao-besprekingen vastgelopen. Ook hier eisen de werknemers een fatsoenlijke loonsverhoging en meer zeggenschap over werk- en rusttijden.

De grafische sector heeft al ruim 2 jaar geen cao. De 21.000 drukkers en andere grafische werknemers zitten daardoor al die tijd op de nullijn

De komende dagen en weken zijn meer acties en stakingen te verwachten, in aanloop naar een actiedag van grafici op donderdag 8 oktober.

Categorie:
Provincie: