donderdag, 17. september 2015 - 15:07

18 maanden gevangenisstraf tegen oud-notaris uit Arnhem geëist

18 maanden gevangenisstraf tegen oud-notaris uit Arnhem geëist
Foto: Archief EHF
Arnhem

Het Functioneel Parket heeft vandaag voor de rechtbank in Arnhem een gevangenisstraf van 18 maanden geëist tegen een inmiddels oud-notaris uit Arnhem. Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt de notaris dat hij valsheid in geschrift en belastingfraude heeft gepleegd. Daarnaast zou hij leiding hebben gegeven aan een criminele organisatie die het verdiende geld heeft witgewassen. De officier van justitie eiste behalve gevangenisstraf ook een beroepsverbod

Uit onderzoek door de FIOD blijkt dat de notaris met een makelaar en ontwikkelaar heeft gesjoemeld bij de verkoop van een pand voor erfgenamen. De makelaar en tussenhandelaar  moesten zich vandaag ook verantwoorden in de rechtbank.

De notaris zou het pand eerst opzettelijk ver onder de waarde hebben verkocht, om vervolgens mee te profiteren van de winst toen de woning daarna wel tegen de marktwaarde wordt verkocht. De notaris heeft hierbij volgens het Openbaar Ministerie misbruik gemaakt van zijn wetenschap als boedelnotaris van een erflater. Hij heeft de belangen van de erfgenamen geschaad. De notaris, de makelaar en de tussenhandelaar streken gezamenlijk bijna 200.000 euro op, die ze onderling verdeelden. De fraude stopte hierna niet, zo blijkt uit onderzoek. De verdachten hebben gezamenlijk ook nog valse documenten aan de belastingdienst overhandigd om te voorkomen dat ze inkomstenbelasting over de winst moesten betalen.  Er werd verzonnen dat het pand voor de laatste verkoop was opgeknapt om de waardestijging van het pand een plausibele verklaring te geven.

Werkstraf voor makelaar en verkoper

De officier van justitie noemde het handelen van het drietal ernstig. De laatste makelaar en verkoper hebben volgens het OM meegewerkt aan ‘onroerend goed transacties met een luchtje’: “Zij hadden beter moeten weten maar dachten alleen aan de eigen portemonnee.  Ze hebben de winst witgewassen én hebben meegewerkt aan het opdissen van een onjuist verhaal jegens de belastingdienst om opgelegde aanslagen van tafel te krijgen.” Tegen de makelaar en verkoper eiste de officier van justitie een werkstraf van 180 uren.

Provincie: