donderdag, 17. september 2015 - 18:41 Update: 17-09-2015 19:11

Oplichters vragen cliënten om bankpas op te sturen

Oplichters vragen cliënten om bankpas op te sturen
Foto: Archief EHF
Apeldoorn

Er circuleren op internet ineens grote hoeveelheden vals e-mailtjes in verschillende varianten met daarin de vraag of cliënten hun verlopen bankpas willen opsturen. De Fraudehulpdesk kreeg in drie dagen tijd van deze mails al bijna 90 keer doorgestuurd. Dit meldt Fraudehulpdesk.nl donderdag.

Zowel de Rabobank als de ABN-Amro waarschuwt voor deze mails en geven natuurlijk het advies om deze nepmails te negeren. Anders kunnen de criminelen zowel de gegevens van de cliënt als de bankpas in handen krijgen.

Dat mensen denken dat deze mails afkomstig zijn van de banken, komt waarschijnlijk omdat de oplichters inhaken op boodschappen die daadwerkelijk van de bank afkomstig kunnen zijn en  over zaken gaan die gaan veranderen. Zo wisselt de Rabobank momenteel de Random Reader om voor een RaboScanner. Cliënten onthouden vaak wel dat er iets verandert, maar vergeten wàt precies. De criminelen maken van deze verwarring gebruik.

Helemaal nieuw is de oproep om bankpassen op te sturen overigens niet. In april verscheen een valse mail waarin cliënten van de SNS Bank werden opgeroepen hun pas op te sturen.

Daders

Het feit dat dit type mails ineens opduikt kan er op wijzen dat er een dadergroep achter zit. Een andere mogelijkheid is dat afzenders van phishingmails elkaar goed in de gaten houden en dat het gaat om kopieergedrag. Wel vaker blijkt dat teksten van valse mailtjes van andere sites worden geplukt. Dat zijn bijvoorbeeld sites van banken of zelfs berichten van de Fraudehelpdesk.

Het doel

In de mails staan linkjes naar valse websites. Hier worden mensen zogenaamd gevraagd hun nieuwe bankpas aan te vragen. Om te controleren om welke bankrekening het gaat moeten ze hierbij hun persoonlijke gegevens invullen. Vervolgens krijgen ze instructies over hoe ze de bankpas kunnen opsturen. Met de pas en de pincode van de gedupeerde hebben de criminelen natuurlijk vrij spel om geld afhandig te maken.

Advies

De Rabobank en ABN-Amro wijzen klanten er op dat de bank nooit zal vragen uw bankpas op te sturen. Als uw pas wordt vervangen kunt u uw oude pas doorknippen en weggooien. Het veiligst is dat u zowel de chip als de magneetstrip hierbij vernietigt.

Categorie: