donderdag, 17. september 2015 - 20:28 Update: 17-09-2015 23:55

'Aanpak malaria redt veel kinderlevens'

Unicef: 'Millenniumdoelstelling voor malaria behaald'
Foto: RadboudUMC
Amsterdam

Het sterftecijfer door malaria is met 60 procent gedaald sinds 2000, wat neerkomt op 6,2 miljoen geredde levens van grotendeels kinderen. Dat staat beschreven in een gezamenlijk rapport dat vandaag wordt uitgebracht door UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie.

Het rapport - Achieving the Malaria Millennium Development Goal Target - toont aan dat de Millenniumdoelstelling rond malaria, die gesteld werd op "het tegenhouden en omkeren van het fenomeen" malaria voor 2015, "op overtuigende wijze" werd behaald. Een daling van 37 procent in het aantal nieuwe gevallen van malaria werd in de afgelopen 15 jaar behaald. Dit meldt Unicef op de website.

De daling is mede te danken aan de verspreiding van muskietennetten die met insecticide zijn geïmpregneerd. Ook het gebruik van insecticide in spuitbussen nam toe. Daarnaast werden er meer patiënten met het geneesmiddel artemisinin behandeld. De ziekte wordt door muggenbeten veroorzaakt.

Margaret Chan, Directeur-Generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie: 'Het wereldwijd onder controle krijgen van malaria is één van de grote wereldwijde succesverhalen op het gebied van gezondheidszorg in de afgelopen 15 jaar. Dit toont aan dat onze strategieën doelgericht zijn en we deze sluipende moordenaar, die per jaar nog steeds honderdduizenden levens - meestal die van kinderen - neemt, kunnen verslaan.'

Steeds meer landen staan op het punt om malaria uit te roeien. In 2014 meldden 13 landen nul gevallen van de ziekte en maakten 6 landen melding van minder dan 10 gevallen. De snelste afname was te zien in de Kaukasus en in Centraal Afrika, die geen gevallen meldden in 2014, en in Oost-Azië.

Het toegenomen gebruik van snelle diagnostische tests heeft het gemakkelijker gemaakt om malariakoorts onmiddellijk te herkennen. Hierdoor is een tijdige en passende behandeling mogelijk zoals de op Artemisinine gebaseerde combinatietherapie (ACT) die zeer effectief blijkt tegen de meest voorkomende en dodelijke malariaparasiet. Resistentie tegen geneesmiddelen is echter een dreigend gevaar dat voorkomen moet worden.

Ondanks de enorme vooruitgang blijft malaria nog steeds een acuut wereldwijd gezondheidsprobleem in tal van streken. In 2015 alleen al werden er naar schatting 214 miljoen nieuwe gevallen van malaria genoteerd en ongeveer 438.000 mensen stierven aan deze ziekte.

Kinderen onder de leeftijd van vijf jaar maken meer dan twee derde uit van alle dodelijke slachtoffers door malaria. Tussen 2000 en 2015 daalde het sterftepercentage door malaria onder de vijf jaar met 65 procent.

Categorie: