donderdag, 17. september 2015 - 23:26 Update: 18-09-2015 10:27

15-jarige terreurverdachte weer vrijgelaten

Voorarrest 15-jarige terreurverdachte uit Sittard niet verlengd
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Roermond

Vandaag heeft de raadkamer van de rechtbank Limburg geoordeeld over de verlenging van de voorlopige hechtenis van een 15-jarig meisje uit Sittard dat verdacht wordt van (poging tot) deelname aan een terroristische organisatie.

De officier van justitie had gevorderd dat de verdachte langer vast zou blijven zitten. De raadkamer, bestaande uit drie kinderrechters, heeft de voorlopige hechtenis niet verlengd. De raadkamer is van oordeel dat er op dit moment onvoldoende serieuze aanwijzingen zijn dat de verdenking klopt.De officier van justitie kan tegen deze beslissing in hoger beroep, maar heeft daartoe nog niet besloten.

Het meisje wordt wel onder toezicht van jeugdzorg geplaatst, zo melden verschillende media. Haar advocaat Björn Brinkman laat aan persbureau ANP weten; 'De tiener krijgt “de komende tijd hulp en begeleiding.' Volgens het Openbaar Ministerie wordt de tiener niet verdacht van een concrete aanslag. De officier van justitie kan niet zeggen of ze wilde uitreizen naar het gebied van Islamitische Staat. Wel laat de officier weten dat het onderzoek doorloopt en dat het meisje  verdachte blijft.