vrijdag, 18. september 2015 - 13:28 Update: 18-09-2015 20:14

Marechaussee houdt twee Syriërs aan voor smokkelen honderden Syrische vluchtelingen

KMar houdt 2 Syriërs aan voor smokkelen 100 vluchtelingen
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Eindhoven

In Eindhoven heeft de Koninklijke Marechaussee twee Syriërs aangehouden vanwege het smokkelen van honderden Syrische vluchtelingen binnen Europa. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdagmiddag.

Een jaar geleden startte onder leiding van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek naar de hoofdverdachte, een 35-jarige man uit Eindhoven. Hij zou vermoedelijk met anderen uit winstbejag op grote schaal Syriërs die tijdelijk in Italië verbleven naar Nederland en andere West-Europese landen smokkelen.

De man uit Eindhoven onderhield tijdens het onderzoek duizenden telefooncontacten over mensensmokkel met internationaal verspreide medeverdachten. Hij organiseerde transporten en regelde auto’s en chauffeurs voor het vervoer van vluchtelingen. De man stond in nauw contact met medeverdachten die op hun beurt de chauffeurs ronselden.

Reissom contant

Tijdens het onderzoek bleek dat vluchtelingen ook in Griekenland, Oostenrijk en Hongarije werden opgehaald. De mensensmokkelaars beschikten in Milaan, Athene, Wenen en Budapest over vaste locaties waar vluchtelingen verbleven.  De vluchtelingen betaalden vooraf een deel van de reissom contant. Bij aankomst betaalden zij het restant aan de chauffeur.

Neef hoofdverdachte

Verschillende mensen reisden naar het buitenland om het geld op te halen dat de vluchtelingen vooraf hadden betaald. Een van de aangehouden mannen, een 26-jarige neef van de hoofdverdachte, deed vermoedelijk allerlei werkzaamheden, waaronder het ronselen van vluchtelingen in Hongarije en Oostenrijk. De hoofdverdachte verbleef bij zijn neef in Eindhoven.

Lees alles over:
Provincie: