vrijdag, 18. september 2015 - 16:55 Update: 18-09-2015 17:08

Elk jaar 3.000 jongeren met ernstige psychische problemen er bij

Elk jaar 3.000 jongeren met ernstige psychische problemen er bij
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amersfoort

Minimaal 3.000 jongeren krijgen elk jaar voor het eerst te maken met ernstige psychische problemen, zoals depressie en psychose. 75% van de psychische klachten begint voor het 25e levensjaar. Dit meldt het Fonds Psychische Gezondheid die jongeren in een eerder stadium wil bereiken zodat psychisch leed kan worden voorkomen. Daarom heeft ze de campagne Eerder is Beter gelanceerd.

Fonds Psychische Gezondheid voert deze campagne om te voorkomen dat jongeren ernstige psychische problemen ontwikkelen en hierdoor langdurig uitvallen op school of werk. Door zo vroeg mogelijk in te grijpen kan een hoop leed voorkomen worden. Gedurende de campagne werkt het Fonds samen met klinisch psychologen en onderzoekers Prof. Dr. Mark van der Gaag en Drs. David van den Berg van de Parnassia Groep in Den Haag.

Rare gedachten

Hoofdonderzoeker Mark van der Gaag: 'Het is ons streven om zo vroeg mogelijk hulp te bieden aan jongeren met beginnende psychische klachten. Goede informatie voor deze doelgroep is er vaak nog niet en als jongeren eenmaal ernstige psychische klachten hebben ontwikkeld en bij de GGZ terechtkomen, is het vaak te laat. Wat volgt is een langdurige behandeling die een grote stempel drukt op hun jonge leven'. 

'David van den Berg en ik willen dit voorkomen en willen een online platform starten waar jongeren de juiste informatie vinden en een pluis-niet-pluis check kunnen doen. Zij kunnen bijvoorbeeld checken of hun ‘bijzondere ervaringen’, zoals geluiden horen die niemand anders hoort, uit je lichaam treden, het gevoel gescheiden te zijn van de werkelijkheid om je heen, wijzen op de eerste signalen van een psychische aandoening of juist niet', aldus Van der Gaag.

Ouders vertellen onderzoekers van der Gaag en van den Berg vaak dat de klachten bij hun kinderen al jaren eerder begonnen, maar dat zij niet wisten wat ze moesten doen. Ook voor hen zijn de campagne en het online platform bedoeld. Van der Gaag: 'Als wij al in het beginstadium kunnen ingrijpen, kunnen we zoveel leed voorkomen. Niet alleen voor de jongeren, maar ook voor hun naasten.'

Op www.eerderisbeter.nl is meer te vinden over de campagne en over op welke manieren mensen kunnen bijdragen. Dit kan door direct te doneren of in actie te komen voor Fonds Psychische Gezondheid bij sportevenementen. Er is een bedrag van € 50.000,- nodig voor het project. 

Categorie:
Provincie: