vrijdag, 18. september 2015 - 20:17 Update: 19-09-2015 12:19

Hoogleraar Sijbrand de Jong nieuwe voorzitter Cern-Raad

Nederlander Sijbrand de Jong gekozen tot voorzitter raad CERN
Foto: CERN
Genève

In Genève is de Nederlandse hoogleraar experimentele natuurkunde Sijbrand de Jong unaniem gekozen tot de nieuwe voorzitter van de Raad van CERN, het Europees onderzoeksinstituut voor deeltjesfysica. De Raad is het hoogste orgaan binnen CERN en bestaat uit afgevaardigden van de 21 lidstaten.

De Jong is voor een jaar benoemd tot raadsvoorzitter met de mogelijkheid tot tweemaal een verlenging van zijn benoeming. Sijbrand de Jong: "CERN heeft fantastische mogelijkheden en ambities om de diepere lagen van de werkelijkheid te doorgronden.Ik ben zeer vereerd leiding te mogen geven aan de Raad die daarvan zoveel mogelijk moet zien te waar te maken. Ik heb bij CERN al zoveel geleerd sinds ik in 1984 als zomerstudent daar begon." Hij volgt de Poolse Angieszka Zalewska op.

Staatssecretaris Dekker van wetenschap is blij met de uitverkiezing van De Jong tot voorzitter van de Raad bij het prestigieuze onderzoeksinstituut CERN: "CERN is één van de belangrijkste onderzoeksinstituten ter wereld, met onder andere de uitvinding van het world wide web en de ontdekking van het Higgsdeeltje als grootste prestaties. Het is mooi en belangrijk voor de Nederlandse wetenschap dat de gedreven en zeer kundige Nederlandse onderzoeker Sijbrand de Jong voorzitter wordt van de Raad."

De Jong studeerde natuurkunde en experimentele deeltjesfysica aan de UvA. Sinds 1998 is hij hoogleraar experimentele natuurkunde aan de Radboud Universiteit. Sinds 2010 zit De Jong namens Nederland in de Raad van CERN. Op Koningsdag 2015 is De Jong benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Categorie: