vrijdag, 18. september 2015 - 22:40 Update: 19-09-2015 9:02

Blok: lege kantoren als woning voor vluchtelingen met verblijfstatus

Blok: vluchtelingen ook in leegstaande kantoren huisvesten
Foto: Archief EHF
Den Haag

Het kabinet en de woningcorporaties zoeken naar allerhande oplossingen om de vluchteling aan een huurwoning te helpen.

Volgens minister Stef Blok (Wonen) kunnen lege kantoren of andere leegstaande gebouwen mogelijk ook als opvanglocatie dienen. Het kabinet en Aedes, de koepel van corporaties, hebben hierover vrijdagmiddag overleg gehad en waren beiden positief over het verloop. Dit melden verschillende media vrijdag.

Gedacht wordt bijvoorbeeld aan het huisvesten van meer mensen in een huis of het gebruik van leegstaande kantoren. Aedes wil dat daarvoor bestaande regels worden versoepeld en de corporaties willen ook meer geld. Blok voor het overleg: 'We gaan kijken naar creatieve oplossingen. Mensen hebben wel gewoon een dak boven hun hoofd nodig.'

Aedes-voorzitter Calon benadrukt dat het goed is voor de integratie als mensen uit een asielzoekerscentrum snel een huis krijgen. 'Dan moet dat huis maar iets minder luxueus zijn en dan moeten we maar even een beetje indikken.'

Aedes liet vrijdag al weten at het op een aantal locaties kleine, vaak tijdelijke woningen wil neerzetten om de komende maanden tienduizenden vluchtelingen met een verblijfsstatus aan onderdak te helpen. Ook zouden vluchtelingen kunnen worden ondergebracht  in een sociale huurwoning, waarbij ze bijvoorbeeld samen de keuken delen.

Op de opvanglocaties zijn ongeveer 10.000 bezoekers die al wel een verblijfstatus hebben gekregen. De doorstroming van deze groep stagneert echter, doordat er geen plaats is op de huizenmarkt.