zaterdag, 19. september 2015 - 9:51 Update: 19-09-2015 12:07

'Laat mensen met opvangcentrum in de buurt snel meepraten'

SCP-directeur: 'Burger moet meer inspraak krijgen over komst vluchtelingen'
Foto: Archief EHF
Den Haag

In een interview in Trouw zegt directeur Kim Putters van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) dat mensen die een opvangcentrum in de buurt krijgen snel de gelegenheid moeten krijgen daarover hun mening te laten horen.

Putter in de krant: 'De besluiten worden niet altijd genomen door de mensen die ook de gevolgen dragen.' Volgens Putter worden veel emoties weggeredeneerd met cijfers. 'Je moet voorkomen dat mensen gaan denken 'Wat maakt het ook allemaal uit? Mijn belang wordt toch niet gezien.' Dertig procent van de Nederlanders voelt zich niet vertegenwoordigd door de Haagse politiek, zo bleek eind vorig jaar uit onderzoek van het SCP.

Puttes: 'De vluchtelingen zijn een gedeelde zorg van alle Nederlanders.' Hij vervolgt: Op volks-vertegenwoordigers rust de zware taak iedereen erbij te betrekken, of je nu de grenzen wilt sluiten of enorme barmhartigheid toont. Hoe lang mogen de vluchtelingen in de opvang blijven? Moeten ze terug naar hun vaderland of kunnen ze meteen beginnen met het leren van de taal en het vinden van werk?'

Volgens Putters doen politici wel hun best om het geluid van de samenleving te laten horen. Maar het probleem is, volgens Putters, dat ze daarbij procedures hanteren die al 200 jaar niet veranderd zijn. Als we iedereen erbij willen betrekken, moet het democratische proces dat al meer dan 150 jaar oud is echt gemoderniseerd worden."

Provincie:
Tag(s):