zaterdag, 19. september 2015 - 10:36 Update: 19-09-2015 18:35

Plattegronden EU-gebouwen, gevangenissen en rechtbanken zonder beveiliging op website

Plattegronden belangrijke Belgische gebouwen per ongeluk op internet
Brussel

De vastgoedbeheerder van de federale Belgische overheid, de Regie der Gebouwen, heeft gedetailleerde plattegronden van verschillende EU-gebouwen, gevangenissen en rechtbanken zonder enige beveiliging op zijn website laten staan.

Dat ontdekte de Vlaamse krant De Morgen zaterdagochtend. De documenten werden pas offline gehaald nadat de krant contact zocht met de vastgoedbeheerder. Op de website stond informatie over verschillende zwaarbeveiligde EU-gebouwen. Zoals bijvoorbeeld de plattegrond van het nieuwe Résidence Palace en het Consilium.

Het nieuwe Résidence Palace in Brussel is het gebouw waar de Europese Raad met regeringsleiders als als Angela Merkel, David Cameron en François Hollande in de toekomst bijeen zal komen. Verder was er op de website van de Regie der gebouwen een 144 bladzijde tellend document waarin onder meer de beveiliging en de ingangen van het Brusselse Jusititiepaleis besproken wordt. En er zitten ook zeer gedetailleerde plattegronden tussen van de justitiehuizen en gevangenissen van onder meer Dendermonde, Eupen, Ieper, Leuven en Doornik. Belangrijke informatie voor wie criminele of terroristische bedoelingen heeft.

In hoeverre de informatie effectief in de verkeerde handen gevallen is, is niet duidelijk. Feit is dat de website door een gewone zoekopdracht in Google te vinden was. Volgens een woordvoerder van de vastgoedbeheerder "was het niet de bedoeling dat de pagina voor het publiek toegankelijk was".