zaterdag, 19. september 2015 - 12:24 Update: 19-09-2015 13:15

Hoogleraar weer berispt vanwege onzorgvuldigheden in rapport

Hoogleraar weer berispt vanwege onzorgvuldigheden in rapport
Foto: Archief EHF
Maastricht

Het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) heeft voorde derde keer hoogleraar forensische psychologie Corine de Ruiter op de vingers getikt.

De hoogleraar, verbonden aan de universiteit van Maastricht, heeft een rapport gepubliceerd over iemand die zij nog nooit eerder had gezien of gesproken. Het gaat om wijlen PVV-Statenlid Jos van Hal, die zij in de rechtbank omschreef als iemand met psychopatische trekken. Dit schrijft de Volkskrant zaterdag.

In diezelfde rechtszaak beweerde De Ruiter dat Van Hal uit een familie met een schizofrene moeder zou komen. Volgens het NIP had zij dit nooit zo mogen rapporteren, omdat zij Van Hal, noch zijn moeder, ooit heeft gesproken. de Ruiter was vorig jaar getuigendeskundige in de rechtszaak tegen Monique S. S. lichtte voor miljoenen euro's bedrijven op, maar beweerde dat ze dat deed onder dwang van het man, het voormalig PVV-Statenlid Jos van Hal. Kort na de uitkomst van het misdrijf, pleegde Van Hal zelfmoord.

De familieleden van Van Hal dienden vorig jaar een klacht in bij het  Zij zeggen dat de moeder van de politicus nooit psychische problemen heeft gehad. Volgens hen heeft De Ruiter nooit met familieleden gesproken om haar beweringen te kunnen onderbouwen.

Het NIP vindt dat de hoogleraar de beroepscode heeft overtreden. De Ruiter had deze conclusies nooit mogen trekken volgens de beroepsvereniging en daarom legt zij De Ruiter .een berisping op. Het is al de derde keer dat de hoogleraar uit Maastricht voor een dergelijke zaak op de vingers wordt getikt.