zaterdag, 19. september 2015 - 13:57 Update: 19-09-2015 13:58

Koenders reist naar Iran en Libanon

Koenders reist naar Iran en Libanon
Foto: RVD
Den Haag

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken brengt zondag en maandag (20-21 september) een bezoek aan Iran. Het is voor het eerst in 14 jaar dat er weer een Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken naar Iran afreist. Op maandagavond reist de minister door naar Libanon, waar hij onder meer een vluchtelingenkamp zal bezoeken. Dit meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het in juni bereikte akkoord over het nucleaire programma van Iran biedt volgens Koenders mogelijkheden om de politieke, economische en handelsrelaties tussen beide landen te versterken. De minister zal in de Iraanse hoofdstad Teheran onder anderen de Iraanse president Rohani en zijn ambtgenoot Zarif ontmoeten.

Koenders spreekt met hen over de ontwikkelingen in de regio, de binnenlandse politiek, het nucleaire akkoord en de stapsgewijze verlichting van sancties die daarvan het gevolg kan zijn. Ook de handelsrelaties tussen Nederland en Iran komen tijdens de gesprekken aan bod.

‘Met dit bezoek wil ik de bilaterale relaties met Iran een nieuwe impuls geven. Het intensiveren van die betrekkingen zal tot meer gelegenheden leiden om op een constructieve manier met elkaar in gesprek te gaan, ook over kwesties als de Iraanse rol in de regio en de mensenrechtensituatie’, aldus Koenders.

Na zijn bezoek aan Iran reist Koenders door naar Libanon. In de hoofdstad Beiroet spreekt hij onder anderen met zijn ambtgenoot Bassil. Het bezoek staat in het licht van de vluchtelingenproblematiek. Koenders brengt op dinsdag een bezoek aan een vluchtelingenkamp van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. In Libanon, dat ruim 4 miljoen inwoners telt, verblijven meer dan 1,2 miljoen vluchtelingen, vooral uit buurland Syrië.

Provincie:
Tag(s):