zaterdag, 19. september 2015 - 14:02 Update: 19-09-2015 14:55

'Twente heeft het gevaarlijkste kruispunt van Nederland'

Gevaarlijkste kruispunt van Nederland ligt in het Twentse Lonneker
Foto: Archief EHF
Hilversum

Uit ongevallencijfers van het ministerie van Infrastructuur en Milieu , die RTL Nieuws analyseerde, blijkt dat het gevaarlijkste kruispunt van Nederland ligt in het Twentse Lonneker.

Het is het kruispunt van de Losserstraat met de Glanerburggeweg en de Lonneker Molenweg. In drie jaar tijd vonden hier vijf heftige ongelukken plaats, waarvan twee met dodelijke afloop. Dit meldt RTL Nieuws zaterdag.

In Lonneker gaat het telkens mis omdat er geen voorrang wordt verleend. Forenzen tussen Enschede en Losser en inwoners van Lonneker noemen de kruising levensgevaarlijk. Volgens hen ligt het gevaar vooral op de loer in de spits, als veel scholieren en forenzen gebruik maken van de kruising. Maatregelen om de verkeersveiligheid te bevorderen, zorgden nog niet voor een daling van het aantal ongelukken.

Hoogleraar Bert van Wee van de TU Delft zegt dat het inderdaad vaak misgaat op kruispunten. Maar hij denkt dat het risico op dit soort kruispunten wel kan worden verkleind. Tegen de omroep zegt hij: 'Rotondes zorgen ervoor dat het risico drastisch omlaag gaat. En als dat niet kan, dan werkt ook het verminderen van de snelheid goed.'

Ook landelijk is het niet verlenen van voorrang de belangrijkste oorzaak van ongelukken.