zaterdag, 19. september 2015 - 16:14 Update: 20-09-2015 11:45

'Mansveld kan beter opstappen'

SP eist vertrek Mansveld als problemen ProRail niet opgelost worden
Foto: fbf
Hilversum

Tiny Kox, Eerste Kamerlid voor de SP, vindt dat staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur beter de eer aan zichzelf kan houden en zelf ontslag kan nemen als ze tot de conclusie komt dat ze de problemen bij spoorbeheerder ProRail niet kan aanpakken. Dit zei het Kamerlid zaterdagochtend in radioprogramma Kamerbreed.

Kox over Mansveld: 'Ze zou eens in de spiegel moeten kijken en zich afvragen; ben ik de juiste persoon. Het is heel goed als ze dan zou zeggen: ik treed af.' In dat geval hoeft er ook geen motie van wantrouwen aan te pas te komen.

De Telegraaf schrijft dat spoorbedrijf ProRail er al vijf jaar een puinhoop maakt van de financiële administratie. De interne controle is volgens de krant zo zwak dat niet kan worden uitgesloten dat er is gefraudeerd. De krant heeft inzage gehad in rapportages die in de top van ProRail circuleren en daaruit blijkt onder anderen dat het bedrijf het zicht op de financiële situatie rond grote projecten volledig kwijt is.

Afgelopen week kwam naar buiten dat Prorail 475 miljoen euro tekort komt voor onderhoud en beheer van het spoor in de periode 2018-2028. En de verbouwing van station Utrecht valt ook nog eens 50 miljoen euro duurder uit.

Tweede Kamerlid Van Veldhoven (D66) is geschrokken van deze berichten over Prorail en laat op Twitter weten dat Mansveld heel veel uit leggen heeft. In Kamerbreed zegt ze dat het debat met Mansveld heel lastig gaat worden.

Provincie: