zondag, 20. september 2015 - 11:20 Update: 20-09-2015 16:58

Vluchtelingen debat goed voor PVV

PVV spint garen na debat over vluchtelingen
Foto: Archief EHF
Den Haag

De Algemene Beschouwing na Prinsjesdag werd overheerst door de huidige vluchtelingen problematiek. Volgens de laatste peiling van Maurice de Hond is de PVV van Geert Wilders de partij die hiermee electoraal scoort. Dit net als vorige week.

De drie extra zetels die de PVV erbij zou krijgen als er nu verkiezingen zouden zijn, gaan ten kosten van de VVD, SP en D66, die ieder 1 zetel moeten inleveren. Hiermee is de partij van Wilders in twee weken tijd met vijf zetels gestegen in de peilingen.

Met 29 zetels is de PVV de grootste partij, gevolgd door het CDA die acht zetels minder heeft. GroenLinks krijgt er volgens de peiling een zetel bij en komt dan uit op 14. D66 moet er een inleveren en komt dan op een totaal van 17 zetels. De PvdA staat met negen zetels op een zevende plaats.

Nepparlement

Over de uitspraak van Geert Wilders dat de Tweede Kamer een ‘nepparlement’ is ontstond veel ophef. Op de vraag of men vindt dat Wilders dit tijdens een debat mag zeggen, vindt een meerderheid van 68 procent van wel. 30 procent zegt dat dit niet moet kunnen. Het merendeel van de ondervraagden is het niet eens met de stelling van Wilders. 57 procent zegt het er niet mee eens te zijn. 39 procent zegt dat Wilders gelijk heeft.