maandag, 21. september 2015 - 9:17 Update: 21-09-2015 9:20

Menukaart Tweede Kamer met handtekening Mandela geveild voor 3.000 euro

Menukaart Tweede Kamer geveild voor 3.000 euro
Den Haag

Een unieke menukaart uit het restaurant van de Tweede Kamer is zondagavond bij online veilinghuis Catawiki geveild voor 3.000 euro. De reden dat de menukaart zoveel geld opbracht is omdat deze is gesigneerd door niemand minder dan Nelson Mandela.

De oud anti-apartheidsstrijder bezocht de Tweede kamer in 1994 vlak voordat hij werd gekozen als eerste zwarte president van Zuid-Afrika. Hij was hier voor een Nederlandse televisieactie in het kader van de Zuid-Afrikaanse verkiezingen. Mandela had een warme band met Nederland en was een goede vriend van ons Koningshuis. De menukaart is dan ook een echt stukje Nederlandse geschiedenis.

Handtekening

Volgens veilingmeesters Ger van Oers van Catawiki was er veel belangstelling voor de Menukaart. ''Nelson Mandela is zelfs na zijn dood (5 december 2013) nog altijd een grote held. Er zijn dan ook veel handtekening-verzamelaars die maar wat graag een handtekening van Mandela in hun collectie willen opnemen''. Nelson Mandela zette gedurende zijn leven echter maar heel weinig handtekeningen. Het is dan ook moeilijk om een originele handtekening van hem te vinden. Verzamelaars hebben vaak duizenden euro's over voor zijn handtekening.

Van Oers geeft aan dat deze menukaart echt uniek is. ''Voor zover bekend is dit de enige menukaart ooit waar Mandela zijn handtekening op heeft gezet. Grappig detail is dat je hierdoor ook meteen weet wat Mandela die dag heeft gegeten''. Catawiki laat verder weten dat er door mensen uit heel Europa werd meegeboden. Uiteindelijk trok een bieder uit Zwitserland aan het langste eind en mag zich de nieuwe eigenaar van deze menukaart noemen. 

Categorie:
Provincie: