maandag, 21. september 2015 - 11:38 Update: 21-09-2015 11:46

MBO scholen bieden massaal Talentenprogramma’s aan

MBO scholen bieden massaal Talentenprogramma’s aan
Rotterdam

Een speciaal Duitsland-programma dat talentvolle mbo-studenten beter voorbereid op mogelijkheden als vakman over de grens, een Cas Spijkers Academie die een selecte groep topstudenten opleidt tot topkok, een Ondernemersacademie voor mbo-studenten die een eigen bedrijf willen starten of een nieuwe laborator-opleiding waarbij twee opleidingen (procesoperator en laborant) worden gemixt. Zo’n 65 mbo-scholen starten dit jaar een ambitieus onderwijsprogramma waarmee talentvolle mbo-ers zich verder kunnen specialiseren.

De scholen geven daarmee massaal gehoor aan de oproep van minister Jet Bussemaker (Onderwijs) om mbo-ers meer uit te dagen om zich verder te ontwikkelen in hun vakgebied. De bewindsvrouw stelt voor de nieuwe talentenprogramma komende vier jaar een bedrag van bijna €100 miljoen beschikbaar. Dat maakt ze vandaag bekend tijdens een bezoek aan de HMC mbo vakschool in Rotterdam.

Volgens minister Bussemaker is het belangrijk dat talentvolle mbo-studenten, net als in het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en het hoger onderwijs, de mogelijkheid krijgen een ambitieus onderwijsprogramma te volgen. De bewindsvrouw nodigde scholen vorig jaar uit om zelf met plannen te komen om modern vakmanschap verder vorm te geven: "Met deze nieuwe talentenprogramma’s inspireren en motiveren we meer jongeren om zich te specialiseren tot vakspecialist en geven we uitblinkende vaktalenten de kans om verder door te groeien in hun vakgebied." 

Het ministerie van OCW stelt de komende vier jaar een bedrag van bijna € 100 miljoen beschikbaar om talentvolle mbo-studenten een ambitieus onderwijsprogramma aan te bieden. Voorwaarde is wel dat scholen een goed uitgewerkt talentenprogramma ontwikkelen. Scholen kunnen op verschillende manieren invulling geven aan excellentie-programma’s. Minister Bussemaker verwacht dat de programma’s ook een positief effect hebben op de kwaliteit van het hele middelbaar beroepsonderwijs.

Meubelmaken; high tech machines en 3-D printing

Minister Bussemaker brengt vandaag een bezoek aan HMC mbo vakschool in Rotterdam. Meubelmaken is vandaag de dag al lang niet meer alleen ambachtelijk vakmanschap, maar een wereld van high tech machines, 3-D printing, lasersnijden en 3-D scannen. De school start een nieuw talentenprogramma om studenten beter in te laten spelen op snelle ontwikkelingen in het vakgebied en nieuwe mogelijkheden van produceren.

Cas Spijkers Academie en Duitsland-programma

Het ROC Nijmegen gaat talentvolle studenten twee programma’s aanbieden. De Cas Spijkers Academie gaat de allerbeste horeca-studenten opleiden die straksterecht kunnen bij toprestaurants in Nederland of het buitenland.  Daarnaast gaat ROC Nijmegen, vanwege de nabijheid van de Duitse grens, een speciaal Duitsland-programma aanbieden. Studenten krijgen naast een speciaal onderwijsprogramma, gerichte buitenlandstages om hun kansen aan de andere kant van de grens te vergroten. Ook komt er een speciaal programma voor docenten om hun kennis over Duitsland te vergroten, zodat zij studenten beter kunnen voorbereiden in bijvoorbeeld het omgaan met klanten, opdrachtgevers, toeleveranciers uit het buurland.

Cross-overs tussen opleidingen

Ook het Arcus College en Leeuwenborg College gaan in de regio Heerlenverschillende talentenprogramma’s aanbieden. Eén van de programma’s is een gezamenlijk nieuwe opleiding’ tot ‘laborator’, een cross-over tussen de opleiding tot procesoperator en de opleiding tot laborant/analist. De scholen willen hiermee studenten beter toerusten voor toekomstige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt voor procesoperators en laboranten.

Meester-gezel trajecten en vakwedstrijden

Eerder breidde minister Bussemaker de meester- en gezelformule uit naar nieuwe mbo-opleidingen. De eerste mbo-scholen zijn inmiddels gestart met dit speciale talentenprogramma waarbij geselecteerde studenten worden opgeleid tot het 'meesterschap'.