maandag, 21. september 2015 - 14:59 Update: 21-09-2015 15:00

Familieruzie Bunschoten escaleert

Familieruzie Bunschoten escaleert
Foto: EHF
Bunschoten

Ernstig verstoorde familieverhoudingen leidden op 14 maart 2015 tot een escalatie waarbij een man in Bunschoten werd bedreigd met een stuk hout en vervolgens door de ander op de motorkap van een auto terechtkwam.

De impact is nog altijd groot, zo bleek op de zitting vandaag, zowel fysiek en emotioneel. De officier van justitie eiste werkstraffen, voorwaardelijke celstraffen en een contactverbod tegen de beide verdachten.

De verdachten zijn vader en zoon; het slachtoffer is een neef. De ontwrichting binnen de familie speelt al jaren en gaat heel diep. Maar de rechter had vandaag te oordelen over de feiten zoals die waren gepleegd op de bewuste 14de maart. Daarover liepen de verklaringen nogal uit een. Vader verklaarde die avond op weg te zijn geweest naar zijn zoon om koffie te drinken.

Hij hoorde iets aan de auto, stopte, stapte uit en haalde een stuk hout onder de auto vandaan. Bij toeval was daar de neef die hem uitschold en zijn vinger verdraaide. Hij verdedigde zichzelf met het stuk hout. Daarna vertrok hij met de auto. Om aangifte te doen. De zoon verklaarde er helemaal niets mee te maken te hebben.

De aangever vertelde een ander verhaal. Zijn oom kwam voor hem rijden, dwong hem te stoppen, trok zijn portier open, bedreigde hem met het stuk hout en maakte hiermee slaande en prikkende bewegingen. En toen hij stond na te trillen, kwam de zoon eraan in zijn auto en reed twee maal met grote snelheid op hem in. Hij kwam op de motorkap terecht, waarna zijn neef hard remde zodat hij op de grond viel.

De officier van justitie achtte beide feiten bewezen en baseerde zich op de verklaringen van getuigen, de forensische sporen op de motorkap en het proces-verbaal van bevindingen van de politie. Tegenover de heldere en consistente verklaring van de aangever, stelde zij de wisselende en tegenstrijdige verklaringen van de twee verdachten.

Tegen de vader, een 55-jarige man uit Bunschoten-Spakenburg, eiste ze wegens bedreiging een werkstraf van 80 uur en een voorwaardelijke celstraf van vier maanden. Tegen de zoon, een 34-jarige man uit Amersfoort, eiste ze een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van 9 maanden voor poging zware mishandeling.

Met hierbij voor beiden een proeftijd van twee jaar en een contactverbod met het slachtoffer. Ook moest de vordering van het slachtoffer worden toegewezen, reiskosten en smartengeld van 2500 euro. Tenslotte wilde de officier dat de auto waarmee de aanrijding was uitgevoerd, verbeurd zou worden verklaard. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Provincie: