maandag, 21. september 2015 - 16:10 Update: 21-09-2015 20:00

OLVG heeft primeur met 3D hartoperatie

OLVG heeft primeur met hartoperatie in 3D
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

Dankzij speciale 3D-techniek brengt het Hartcentrum van het OLVG als eerste de anatomie, het functioneren en de bloedstroom van het hart driedimensionaal, bewegend én in real time in beeld. Dit meldt het OLVG maandagmiddag.

Primeur

Het ziekenhuis heeft hiermee de primeur in Nederland. De techniek, ontwikkeld door Siemens, maakt het mogelijk sneller tot een diagnose te komen en tijdens operaties nauwkeuriger te werken, waardoor betere resultaten worden behaald en minder complicaties ontstaan.

Het systeem zal met name worden gebruikt bij ingrepen aan de hartkleppen. Eventuele lekkages of vernauwingen van de kleppen worden waarheidsgetrouw en in real time weergegeven, net als de bloedstroom. Doordat de weergave in real time is, zijn de metingen betrouwbaarder, zelfs als patiënten bijvoorbeeld een onregelmatige hartslag hebben. Dank zij de secure metingen is het mogelijk sneller tot een betere diagnose en behandelplan te komen dan voorheen.

Ook tijdens de operatie kan de behandelend specialist direct het resultaat van zijn ingreep zien en zo nodig zijn techniek hierop aanpassen. Dit betekent dat de daadwerkelijke operatie in veel gevallen korter duurt en de uitkomst beter is. 

Cardioloog Robert Riezebos van het OLVG verwacht dat het aantal complicaties ook zal afnemen. ‘De cardioloog, thoraxchirurg en anesthesist kunnen de operatie veel beter voorbereiden. Tijdens de ingreep kunnen we vervolgens de verschillende delen van het hart tegelijk bekijken en direct anticiperen op wat er gebeurt. Het is meer dan voorheen mogelijk om maatwerk te leveren

Hartcentrum OLVG

Het Hartcentrum van het OLVG is een multidisciplinaire afdeling van het OLVG voor cardiologie en cardio-thoracale chirurgie. Het is het grootste hartcentrum van Amsterdam en een van de grootste dottercentra van Nederland. De artsen onderzoeken en behandelen patiënten met uiteenlopende hart- en vaataandoeningen.

Categorie:
Provincie: