maandag, 21. september 2015 - 18:59 Update: 22-09-2015 9:01

110 miljoen euro steun van Nederland aan Libanon bij opvang van vluchtelingen

110 miljoen euro steun van Nederland aan Libanon bij de opvang van vluchtelingen
Foto: Stichting Vluchteling
Den Haag

Nederland biedt extra hulp aan Libanon bij de opvang van vluchtelingen. Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft dat maandag in Beiroet toegezegd in een gesprek met zijn Libanese collega Gebran Bassil.

In Libanon verblijven bijna 1,2 miljoen vluchtelingen uit met name buurland Syrië. ‘Libanon draagt een enorme last. Ik heb de grootst mogelijke waardering voor de solidariteit en veerkracht van de Libanezen’, aldus Koenders.

Nederland stelt 25 miljoen euro beschikbaar aan de Verenigde Naties om in te zetten voor noodhulp aan Syrische vluchtelingen in Libanon. Dat bedrag is onderdeel van de 110 miljoen euro die het kabinet recent heeft vrijgemaakt voor steun aan mensen die zwaar lijden door het oorlogsgeweld in Syrië. ‘De 25 miljoen euro is natuurlijk niet genoeg. In Europees verband zal ik erop aandringen dat andere landen ook volgen.’

Koenders kondigde ook aan dat Nederland twintig militaire ambulances aan Libanon geeft. Het Libanese leger, dat een belangrijke rol speelt bij het bewaken van de stabiliteit in het land, zal de ambulances vooral gebruiken in het grensgebied zodat de troepen daar over betere medische faciliteiten kunnen beschikken.

Minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) heeft maandag in een brief aan de Tweede Kamer bekendgemaakt hoe de extra 110 miljoen euro wordt besteed. Daarvan gaat 100 miljoen via de VN naar noodopvang in Libanon (25 miljoen), Jordanië (25 miljoen) en Irak (10 miljoen) en een programma voor ontheemden in Syrië (40 miljoen). Daarnaast gaat 10 miljoen euro naar het Internationale Rode Kruis.

Lees alles over:
Provincie: