dinsdag, 22. september 2015 - 8:11

Beste winterbanden zijn volgens test de Goodyear en Continental

winters weer verwacht winterband
Foto: fbf
Den Haag

In de bandenmaat voor kleine auto’s scoren drie winterbanden slecht; bij het formaat voor grotere auto’s is dat slechts een merk. Winnaars zijn de banden van Goodyear en Continental. In het algemeen wordt de kwaliteit van winterbanden steeds beter. Dat blijkt uit de jaarlijkse test van winterbanden van de ANWB.

Bij de ANWB zijn maar liefst 35 winterbanden van 26 merken aan een uitvoerige test onderworpen. Deze editie stonden twee categorieën centraal: de bandenmaat 165/70 R 14 T (de bandenmaat voor stadsauto’s) en het formaat 205/55 R 16 H.  Die zit onder uiteenlopende modellen als de Citroën C4 Cactus, Volkswagen Golf en Opel Zafira.

Alle winterbanden werden getest op sneeuw, ijs, nat en droog wegdek. Daarnaast beoordeelde het testteam het geluidsniveau, brandstofverbruik en de slijtvastheid. 

Een laatste opvallende uitkomst van deze winterbandentest is de goede score op het gebied van aquaplaning. Verheugend en bij winterbanden extra belangrijk, omdat dergelijke eigenschappen ook bepalen hoe er wordt omgegaan met de natte sneeuwpap die op wegen ontstaat nadat er gestrooid is.

Winterbanden zijn gemaakt van zachter rubber waardoor er bij lage temperaturen een goede grip op het wegdek is. Ook is het loopvlak van de winterband voorzien van inkepingen (lamellen)  en dat zorgt voor goede grip op sneeuw. Zomerbanden worden hard en onelastisch als het kwik daalt.

De ANWB beveelt uit het oogpunt van verkeersveiligheid het gebruik van winterbanden aan.  Voor wie elke dag op zijn auto moet kunnen vertrouwen zijn winterbanden een must.

Categorie:
Provincie: