dinsdag, 22. september 2015 - 9:07 Update: 22-09-2015 11:53

'Peuters lage-inkomensgroepen blijven vaker thuis'

CBS: Peuters lage-inkomensgroepen blijven vaker thuis
Foto: Archief bon
Den Haag

Bijna 40 procent van de 2-3-jarige kinderen met ouders in de laagste inkomensgroep gaat niet naar de peuterspeelzaal en ook niet naar een vorm van formele kinderopvang.

In de hoogste inkomensgroep ligt dat veel lager, daarvan bezoekt 8 procent van de kinderen geen peuterspeelzaal of kinderopvang. Dit maakt CBS bekend.

60 miljoen euro voor peuteropvang

Het kabinet trekt het komende jaar 60 miljoen euro uit voor de opvang van peuters. Dat maakte minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op Prinsjesdag bekend. Alle kinderen moeten de mogelijkheid krijgen om peuterspeelzaal of kinderopvang te bezoeken, ongeacht of ouders werken. 

137 duizend kinderen

In 2013 ging 37 procent van de 2- en 3-jarige peuters naar de peuterspeelzaal. Dat komt neer op 137 duizend kinderen, die gemiddeld 7,5 uurper week in de peuterspeelzaal werden opgevangen. Bijna een kwart van hen werd daarnaast ook opgevangen in de formele kinderopvang, dus in een kinderdagverblijf of bij erkende gastouders. Gemiddeld ging 20 procent van de Nederlandse peuters niet naar een peuterspeelzaal of kinderopvangopvang. In totaal zijn dat zo’n 72 duizend kinderen.