dinsdag, 22. september 2015 - 19:11 Update: 23-09-2015 10:28

Een op de vier Nederlanders vreest geldtekort na pensioen

Kwart van de Nederlanders vreest geldtekort na pensioen
Amsterdam

Een kwart van de Nederlanders denkt dat ze niet genoeg geld te besteden hebben als ze met pensioen zijn. Daarentegen heeft 43% er in meer of mindere mate vertrouwen in genoeg financiële middelen te hebben om ook na hun pensioen het gewenste leven te leiden.

Mannen hebben meer vertrouwen in een goed financieel pensioen dan vrouwen. (47% vs 39%). Dit blijkt uit GfK onderzoek uitgevoerd onder 23.000 mensen in 19 landen, waaronder ook Nederland.

In dit onderzoek is respondenten gevraagd hoe sterk men het eens of oneens is met de stelling: “Ik heb er vertrouwen in dat ik genoeg geld te besteden heb na mijn pensioen.” Kijkend naar de verschillende leeftijdsgroepen, maken de mensen in de leeftijd tussen de 50 en 59 jaar, zich het meeste zorgen. 31% van hen is het oneens met de stelling dat ze genoeg geld hebben na hun pensioen. Voor hen is het pensioen nabij, zij hebben relatief goed beeld bij hun verwachte inkomsten, en maken zich zorgen. 

Onder de jongeren (15-29 jaar) denkt ruim 20% niet genoeg geld te hebben na hun pensioen. Gezien de recente pensioenontwikkelingen zit er voor hen waarschijnlijk minder in het vat, maar ze maken zich toch minder zorgen. Dat zegt meer over het pensioenbewustzijn bij deze groep.

“Financiële organisaties krijgen met deze gegevens een goed inzicht in de omvang en kansen binnen de verschillende leeftijdsgroepen”, aldus Eric Landwaart, Industry Director Financial Services bij GfK. “Neem bijvoorbeeld de jongeren. Als ruim 20% van hen aangeeft er niet voldoende vertrouwen in te hebben dat hun pensioen goed is geregeld, kunnen pensioenaanbieders zich voor deze doelgroep focussen op de voordelen om op jonge leeftijd al wel te sparen voor een goede pensioenregeling”.

Categorie:
Provincie: