dinsdag, 22. september 2015 - 20:34 Update: 22-09-2015 20:42

Live prostaatoperatie gevolgd door 25.000 mensen

Live prostaatoperatie gevolgd door 25.000 mensen
Foto: ZGT Ziekenhuis
Almelo

Ruim 25.000 mensen hebben dinsdag de livestream van het Twentse ZGT ziekenhuis in Almelo gevolgd waarbij kijkers virtueel mee konden kijken in de OK waar de urologen Saskia Stomps en Herman Roelink een operatie uitvoerden waarbij de gehele prostaat met de zaadblaasjes van een patiënt werd verwijderd.

Tijdens deze operatie maakten de urologen gebruik van de Da Vinci robot Xi. De operatie in ZGT locatie Almelo, die in totaal ruim vijf uur duurde, verliep succesvol.

Interactief 

Vanuit de OK werd continu uitleg gegeven over het verloop van de operatie. Kijkers konden vragen stellen via Twitter en e-mail. En daar werd volop gebruik van gemaakt. Op ruim 200 zeer uitlopende vragen gaven de professionals vanuit de OK antwoord. Tussendoor gaven zij verschillende presentaties over de operatie en aanverwante onderwerpen. 

“Vooraf had ik niet gerekend op zoveel kijkers. Ik vond het zeer waardevol dat ik op deze manier veel mensen heb kunnen voorzien van goede en duidelijke informatie”, aldus Saskia Stomps na afloop van de operatie.

Met deze liveoperatie wil ZGT bijdragen aan een goede en volledige voorlichting aan prostaatkankerpatiënten en hun naasten. Ongeveer 20% van de patiënten met prostaatkanker ondergaat een operatie met een robot, maar zij weten niet hoe een dergelijke operatie nou precies in zijn werk gaat. Jaarlijks wordt in Nederland bij 11.000 mannen prostaatkanker vastgesteld en daarmee is het één van de meest voorkomende vormen van kanker onder Nederlandse mannen.

Volgende liveoperatie

Op 29 oktober a.s. is de volgende liveoperatie te zien. Dan wordt een borstbesparende operatie met reconstructie getoond. De operatie wordt uitgevoerd door een mammachirurg en een plastisch chirurg. De goede samenwerking tussen de beide disciplines maakt mogelijk dat de borstbesparende operatie met reconstructie binnen ZGT in één operatie plaatsvindt. Dit maakt deze operatie uniek en interessant om live te kunnen bekijken.

Categorie:
Provincie: