woensdag, 23. september 2015 - 8:40 Update: 23-09-2015 15:34

Compensatie 'schrijnende gevallen' bijstandsuitkering Amsterdam

Gemeente Amsterdam compenseert mensen met uitkering
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Een deel van de uitkeringsgerechtigden in Amsterdam, die te maken krijgt met nieuwe regels voor de bijstand, krijgt compensatie van de gemeente Amsterdam.

De gemeente Amsterdam is hiertoe overgegaan, omdat de nieuwe regels voor een groep inwoners onbedoelde gevolgen heeft, zo laat SP-wethouder Arjan Vliegenthart weten. Dit schrijft Trouw woensdag.

Op 1 juli is de zogenoemde kostendelersnorm ingegaan. Volgens de overheid hebben mensen die in één huis wonen lagere kosten voor levensonderhoud, omdat ze veel kosten kunnen delen. Ze ontvangen daarom van de overheid nu ook een lagere uitkering.

Wethouder Vliegenthart wijst op de onbedoelde gevolgen die de kostendelersnorm met zich mee brengt. Zo worden echtparen waarvan een van de partners nog geen geldige verblijfstitel ook gekort. De ene partner heeft nog uitkering omdat hij of zij (nog) geen recht op verblijf in Nederland heeft, maar de ander krijgt wel een lagere bijstandsuitkering omdat hij of zij volgens de regels met iemand anders een huishouden deelt. De bijstandsuitkering daalt van 1050 euro per maand naar 750 euro.

In Amsterdam zijn er 41 gezinnen die in zo'n situatie verkeren, aldus de krant. De wethouder vindt situatie onrechtvaardig. 'Gezinnen die toch al samen met één bijstandsuitkering moeten doen komen door de kostendelersnorm onder de armoedegrens terecht. Vooral als er kinderen in het geding zijn vind ik dat heel pijnlijk.'

De gemeente Amsterdam compenseert ook nog 18 gezinnen die door de Koppelingswet in de problemen komen. Volgens die wet hebben mensen zonder verblijfsstatus en hun partner geen recht op toeslagen als het kindgebonden budget. De gemeente trekt voor de 59 gezinnen ruim 190.000 euro uit. 

Provincie: