woensdag, 23. september 2015 - 22:06

Gouden Kalf voor de Filmcultuur naar Sandra den Hamer

Gouden Kalf voor de Filmcultuur naar Sandra den Hamer
Utrecht

Sandra den Hamer is vanavond tijdens de Openingsavond van het 35e Nederlands Film Festival geëerd met het Gouden Kalf voor de Filmcultuur 2015 (voorheen Gouden Kalf voor de Cultuurprijs). Het Bestuur van de Stichting Nederlands Film Festival kent het Gouden Kalf voor de Filmcultuur toe aan personen of instanties die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse filmcultuur.

De toelichting vanuit de jury op de toekenning van het Gouden Kalf voor de Filmcultuur:
“Het filmklimaat in een land wordt bepaald door veel factoren: de visie van Fondsen,  de aanwezigheid en uitstraling van filmfestivals, de toegang tot filmarchieven, de kwaliteit van een filmmuseum. Zoals de Warme Golfstroom in het noordelijkste puntje van Schotland palmbomen doet groeien aan de kust, zo is het een bevlogen stagiaire van de toenmalige Nederlandse Filmdagen na 30 jaar lang vol overgave op diverse terreinen voor de film te hebben gewerkt, gelukt een bloeiende filmoase te creëren aan het Amsterdamse IJ.

Sandra den Hamer, want over haar hebben we het, was jarenlang  de drijvende kracht en directeur van het International Film Festival Rotterdam.  Zij stond aan de wieg van de Cinemart en het Hubert Bals Fonds, twee unieke initiatieven die Nederland als land voor internationale art filmproducties op de kaart zetten, en overal navolging kregen. Met als resultaat een kleurrijke waaier van vele tientallen avontuurlijke, experimentele en soms zonderlinge filmproducties uit alle werelddelen.
Het lokale zien in een internationale context, dat is altijd Sandra’s motto geweest. En dit motto is zij ook als directeur van EYE Filmmuseum Nederland trouw gebleven. Dat het prachtige gebouw van EYE er is gekomen danken we voor een groot deel aan haar doorzettingsvermogen en tactisch vernuft. En dat EYE, dat het filmische erfgoed van Nederland beheert,  intussen een prominente plek heeft verworven tussen de internationale filminstellingen danken we aan het gemak waarmee Sandra internationaal opereert. Iedereen in filmland kent en waardeert haar. Ze staat bekend om haar nuchtere aanpak en haar tegendraads denken. Al een half leven lang bewijst Sandra den Hamer dat zij een van die Golfstromen is die het Nederlands filmklimaat voorgoed heeft opgewarmd.”

Categorie:
Provincie: