donderdag, 24. september 2015 - 11:50 Update: 26-09-2015 11:54

Thuiszorgaanbieders stellen per direct patiëntenstop in

Patiëntenstop in de thuiszorg om uitblijven budgetten
Foto: Archief FBF.nl
Tiel

Twee thuiszorgaanbieders hebben een patiëntenstop ingesteld omdat ze de zorg voor ouderen niet meer aankunnen.

Het gaat om de Stichting Zorgcentra Rivierenland (SZR) in Brabant en de Vierstroom Zorg Thuis in Zuid-Holland, zo melden de zorgcentra's op hun sites. Stichting Zorgcentra Rivierenland (SZR) heeft een stop afgekondigd voor het leveren van thuiszorg.

Volgens directeur Frits van Es van Stichting Zorgcentra Rivierenland zit SZR momenteel al 20 procent boven het volume dat zorgverzekeraars dit jaar aan de organisatie willen vergoeden. Mensen die zich bij de organisatie melden voor thuiszorg worden 'doorbemiddeld' naar collega-zorgverleners. Volgens SZR is er op dit moment een grotere vraag maar een mindere thuiszorgvergoeding van de verzekeraars dan het voorgaande jaar.

Van Es zegt tegenover de Gelderlander: "Ze kijken hoeveel we voorgaande jaren hadden en daar moeten dan de bezuinigingen vanaf. Maar het beleid zorgt juist voor een hogere instroom. Er is helemaal geen marktwerking. Het is een dictaat van de overheid en verzekeraars. Als je geen 'ja' zegt, krijg je geen contract. Dat heet dan onderhandelen." Een oplossing is nog niet in zicht. "We zitten maandelijks met de verzekeraars aan tafel. Ze luisteren beleefd maar er is vooralsnog geen toezegging dat de budgetten verhoogd worden."

Categorie:
Provincie: