donderdag, 24. september 2015 - 22:57 Update: 25-09-2015 0:05

Verontruste burgers in verzet tegen azc Oudenbosch

Honderden verontruste burgers demonstreren tegen komst azc in Oudenbosch
Foto: SXC
Oudenbosch

Er zijn wel honderden burgers afgekomen op de extra raadsvergadering van de gemeente Halderberge om te demonstreren tegen de opvang van vluchtelingen in Oudenbosch.

Voorafgaand aan het debat hebben acht burgers het woord gekregen. De meeste sprekers waren tegen de komst van een asielzoekerscentrum. Eén van de sprekers is een vertegenwoordiger van de actiegroep 'Red Oudenbosch'. De actiegroep protesteert sinds maandag tegen de komst van een asielzoekerscentrum. Dit schrijft Omroep Brabant donderdag.

Behalve tegenstanders van het azc spreekt er ook een 81-jarige vrouw die in 1944 zelf heeft moeten vluchten. Ze zegt tegen de menigte : 'Vluchten is geen pretje, besef dat ook'. De vrouw wordt uitgefloten en krijgt als antwoord: 'Het is 2015 en het is een heel andere cultuur.' Daarna volgt applaus.

Er klinkt herhaaldelijk applaus. Bijvoorbeeld na de slogan: 'We zeggen nee tegen het azc'. De tegenstanders zijn vooral bezorgd over de leefbaarheid en de veiligheid en vinden 600 à 700 asielzoekers veel te veel voor een kleine gemeente als Halderberge (30.000), waar Oudenbosch onder valt. Eén van de sprekers: 'In mijn wijk kan het bestuur al niet omgaan met zeven puberende boefjes. Laat staan asielzoekers, die vaak psychische trauma's hebben.'

De burgers hebben ook kritiek op het gemeentebestuur en de procedure. De brief met het verzoek van het COA om asielzoekers op vangen raakte kwijt en kwam pas na ruim twee maanden onder de aandacht van het gemeentebestuur. De raad werd pas vorige week geïnformeerd. Tegenstanders van het azc noemen dat gebrek aan transparantie en achterkamertjespolitiek.

 

Provincie:
Tag(s):