vrijdag, 25. september 2015 - 10:20

Vijftien aanhoudingen voor handeling in valse merkartikelen

Vijftien aanhoudingen voor handeling in valse merkartikelen
Foto: FIOD
Beverwijk

De FIOD, Politie en de Douane hebben deze week onder leiding van het Functioneel Parket doorzoekingen en inbeslagnames gedaan in opslagloodsen en woningen in verschillende onderzoeken naar intellectuele eigendomsfraude (merkvervalsing).

De verdenking in de onderzoeken is dat verdachten merkvervalste goederen zoals kleding, parfums, sigaretten, schoenen en racefietsvelgen verkochten.

Doorzoekingen

Deze week zijn door heel Nederland meer dan 50 opslagplaatsen van merkvervalste artikelen en 6 woningen doorzocht. Bij de doorzoekingen zijn ruim 100.000 stuks kleding, parfum, horloges, schoenen en tassen in beslaggenomen en 4.200 losse merkemblemen.

Bij de doorzoekingen zijn daarnaast ook nog aangetroffen; 8,5 kg hennep en benodigdheden voor een kwekerij, explosieven, zwaar vuurwerk, vals geld, gestolen goederen, waterpijptabak (1.360 kilo) en (nep)wapens.

Ook zijn er duizenden (merkvervalste) sigaretten in beslag genomen. Over deze sigaretten was geen accijns afgedragen. Verder zijn een aantal merkvervalste racefietsvelgen in beslag genomen. De goederen vertegenwoordigen een geschatte waarde van ruim 4 miljoen euro.

Een van de grote gecoördineerde acties van deze week vond plaats op zaterdag rondom de Beverwijkse Bazaar, waar onderzoeken zijn ingesteld naar de op deze bazaar aangeboden artikelen. Vastgesteld is dat er door meerdere aanbieders merkvervalste kleding, tassen, parfums en schoenen werd aangeboden.

Aanhoudingen en beslag

Gedurende de week zijn 15 verdachten aangehouden. Van de aangehouden verdachten zijn er inmiddels 11 heengezonden met een dagvaarding,transactie (geldboete) of taakstraf. Meerdere aanhoudingen en doorzoekingen worden niet uitgesloten.

Ook is er beslag gelegd op een aantal onroerende zaken, meer dan € 55.000,- aan contant geld, auto’s en er is beslag gelegd op een aantal bankrekeningen van verdachten.

Provincie: