vrijdag, 25. september 2015 - 14:23 Update: 25-09-2015 16:33

Mansveld: snel nieuwe betrouwbare ''Real Driving Emission test'' in Europa

Mansveld: snel nieuwe betrouwbare autotesten in Europa
Foto: Archief EHF
Den Haag

Er moet snel een eind komen aan het gesjoemel met toelatingstesten voor auto's in Europa. ‘Zowel de consument als de overheid worden misleid en dat is onaanvaardbaar’, schrijft staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu vrijdag in een brief aan de Europese Commissie.

'Om deze testen betrouwbaar te maken deelt Nederland onmiddellijk alle data over stikstofoxidenuitstoot die de laatste jaren door TNO verzameld zijn bij onderzoek aan testauto's met andere lidstaten en de commissie', aldus Mansveld. 

Het onderzoek naar mogelijk bedrog van autoproducenten op de Europese markt moet direct beginnen, schrijft Mansveld in een brief aan commissaris Vella (Milieu, Maritieme Zaken en Visserij) en aan commissaris Katainen (Banen, Groei, Investeringen en Concurrentievermogen). Ook de mogelijkheid van een Europese terugroepactie (recall) moet onderzocht worden.

‘Dit gesjoemel toont aan dat Europa nu versneld de nieuwe Real Driving Emission test (EDR-test) moet invoeren. Daarbij moeten we niet toegeven aan druk van de auto-industrie om de EDR-test langzaam, gefaseerd en met uitgeklede eisen in te voeren’ zegt Mansveld.  

‘Ik heb er vertrouwen in dat wanneer de lidstaten en de Europese Commissie goed samenwerken, we kunnen komen tot een versnelde invoering van effectieve en betrouwbare regels en criteria. Een lage uitstoot van stikstofdioxiden bij dieselvoertuigen op de weg is essentieel voor verbetering van de luchtkwaliteit voor de burgers van Europa.’

Nederland voert al enkele jaren tests uit op de weg, in tegenstelling tot testen in een laboratoriumomgeving. Deze testen tonen regelmatig aan dat de uitstoot 5 to 6 x hoger is dan toegestaan. Hierbij wordt o.a. gebruik gemaakt van het draagbare PEMS meetsysteem. 

Dit heeft een grote hoeveelheid data opgeleverd die nu nuttig zijn om snel tot conclusies te komen in het Europese onderzoek zoals dit door de commissie is aangekondigd. Nederland overweegt om binnen het lopende onderzoek ook de detectie van de nu in de VS gevonden manipulatie software op te nemen.

Categorie:
Provincie: