vrijdag, 25. september 2015 - 17:10 Update: 25-09-2015 21:16

Kabinet wil renovatie Binnenhof in één keer

Kabinet wil renovatie Binnenhof in één keer
Foto: Rijksvastgoedbedrijf/Corné Bastiaansen
Den Haag

De ministerraad heeft ingestemd met het voorstel van minister Blok voor Wonen en Rijksdienst om het Binnenhof-complex in Den Haag in één keer te renoveren. Dit meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken vrijdagmiddag.

De Eerste en Tweede Kamer, de Raad van State en het ministerie van Algemene Zaken krijgen dan 5,5 jaar onderdak in het huidige ministerie van Buitenlandse Zaken en in het huidige gebouw van de Hoge Raad. Het kabinet volgt met dit besluit het advies van Liesbeth Spies dat begin juli is uitgebracht na overleg met alle gebruikers van het Binnenhof.

Zo snel mogelijk

Een zo sober mogelijke renovatie kost maximaal 475 miljoen euro. Het kabinet kiest niet voor een renovatie waarbij het complex in gebruik blijft. Dat zou 125 miljoen euro duurder zijn, dertien jaar duren en grote risico’s opleveren als bouwoverlast, brandgevaar en storingen.

Grote gebreken herstellen

De renovatie is dringend nodig om grote gebreken te herstellen op het gebied van (brand)veiligheid, houtrot, lekkende daken, technische installaties (klimaat, liften, leidingen), ict, beveiliging en gezondheid. Daarnaast worden enkele verbeteringen meegenomen zoals aanpassing van de ingangen, keukens en restaurants. Na de renovatie voldoet het complex weer aan alle eisen om veilig en zonder storingen continu in bedrijf te zijn.

Categorie:
Provincie: