vrijdag, 25. september 2015 - 17:45 Update: 25-09-2015 21:07

Eenzaam bestaan voor 500.000 Nederlanders

Bijna 500.000 Nederlanders leiden een eenzaam bestaan
Foto: Archief EHF
Den Haag

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat bijna 500.000 mensen in Nederland zich eenzaam voelen. 'Vooral bejaarde mannen zijn eenzaam; een op de acht mannen ouder dan 75 jaar leeft in eenzaamheid', aldus het CBS.

4 procent is eenzaam

In Nederland voelt 4 procent van de mensen zich eenzaam. Mannen zijn vaker eenzaam dan vrouwen. Bejaarde mannen (ouder dan 75 jaar) zijn duidelijk het vaakst eenzaam: 12 procent tegen 5 procent van de bejaarde vrouwen. Het gaat hier alleen om ouderen die zelfstandig wonen; bewoners van instellingen of tehuizen zijn niet ondervraagd.

Mannen zeggen vaker dan vrouwen dat hun sociale contacten oppervlakkig zijn. Vrouwen zeggen vaker dat ze deel uitmaken van een vriendengroep en dat ze iemand hebben bij wie ze terecht kunnen of die hen echt begrijpt.

Slechte gezondheid gaat gepaard met eenzaamheid

Mensen die vinden dat ze een slechte gezondheid hebben, zeggen vaker dat ze eenzaam zijn dan mensen die hun gezondheid als goed bestempelen (17 en 2 procent). Deze relatie is nog sterker bij bejaarden; 20 procent van de 75-plussers die hun gezondheid slecht vinden is eenzaam. Bij 75-plussers die hun gezondheid goed vinden is dit 4 procent.

Wonen in een drukke stad of juist een dorp met sterke sociale controle maakt voor eenzaamheid geen verschil. Stedelingen en inwoners van kleine gemeenten zijn even vaak eenzaam.

Provincie:
Tag(s):